Потребна гвоздена дисциплина да се вирус не би експлозивно ширио

Директорка Института „Батут“ Верица Јовановић рекла је на конференцији за новинаре да је данас тежак дан и да је у току ноћу преминула још једна особа оболела од Ковида-19. Епидемиолози упозоравају да сви морају да буду једнако одговорни и да ће једино на тај начин епидемиолошка крива бити под контролом.

На конференцији за новинаре где су представљени најновији подаци о оболелима од Ковида-19, речено је да је данас потврђен и трећи смртни случај, укупно седми у Србији. Верица Јовановић је навела да је реч о 48-годишњој особи која се лечила у КБЦ „Драгиша Мишовић“.

Иначе, од последњег извештаја регистрована су 73 нова случаја, тако да је укупан број откривених случајева Ковида-19 у Србији 457.

Навела је да епидемиолошка служба потпуно прати стање оболевања, и да пандемија није присутна само у Србији већ је ситуација тешка и у другим земљама.

Каже да је кључ превентива и да се настоји да се уз подршку свих и поштовање мера које је држава увела превенцијом спречи ширење коронавируса.

Истакла је да је значајно да се поштују све препоруке које даје здравствени сектор и да би требало држати дистанцу међу најближима и у радном окружењу.

Верица Јовановић је рекла да животно доба пацијената који најчешће оболевају тежи старијем, али је аплеовала на све да не излазе на улице и да поштују мере јер се на тај начин чува здравље.

„Ова битка јесте битка коју ће добити превентива“, навела је Јовановићева.

Додаје да за сада нисмо у тешкој ситуацији али да она може да постане веома тешка, пошто се у неким земљама вирус експлозивно ширио. Поручује да су мере уведене због здравља свих нас.

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић захвалио је свим радницима и онима који су се јавили да пруже помоћ, али и медицинским сестрама и анестезиолозима, јер истиче да је и њихов допринос немерљив.

На питање о могућој контаминацији одевних предмета, Стевановић је рекао да вирус не може тим путем да се пренесе директно, већ је потребно да се дотакне контаминирана површина, а потом и лице. Што се тиче третмана одеће, рекао је да је довољно уобичајено прање у машини.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић је рекао да је важно да цео систем буде организван.

Додаје да се очекује да наредне недеље буду тешке и да ћемо имати повећање броја оболелих и да то треба да се каже народу, јер је важно да имамо гвоздену дисциплину и да се поштују мере.

„Али прођите кроз највеће градове и видите колико има људи на улици, колико њих носи маску“, навео је Тиодоровић уз напомену да мере морају бити апсолутно поштоване.

Каже да сви морају да се понашају изузетно одговорно, не због тога што ће само пренети вирус на старије већ и што свако може да оболи.

„Свако на свом радном месту мора да користи заштитну опрему и да буде свестан одржавања личне хигијене“, навео је Тиодоровић.

Каже да не може да разуме оне који су отишли на одморе и туристичка путовања и да мора да постоји и одговорност тих људи.

„Схватамо да морају да се врате кући, али морамо онда да испоштујемо процедуру да они иду у карантин“, рекао је Тиодоровић.

Подсећа да је он рекао да епидемија и пандемија нису искључиво медицински проблем већ и социјални, психолошки, економски и политички.

„Треба нам мало да смиримо страсти и да незадовољство усмеримо на борбу против вируса“, истакао је Тиодоровић.

Говорећи о смештајним капацитетима на Сајму, Горан Стевановић је рекао да то није предвиђено за колективни смештај већ за смештај особа које су позитивне на вирус или са минималним симптомима.

Истакао је и да је здравствени систем од самог почетка предвидео број деце која захтевају лечење и да су за децу предвиђени педијатријски капацитети КБЦ „Драгиша Мишовић“. Објашњава да увек постоје изузеци.

Струка не даје последњу него прву реч

На питање како се доносе одлуке о мерама, Тиодоровић је рекао да струка не даје последњу него прву реч.

„Тачно је да струка увек направи добру анализу и предлаже мере. Али цео систем мора да делује. Постоји јасно поштовање редоследа доношења одлука“, навео је Тиодоровић и рекао да је нормално да онај који представља државу преноси шта је све договорено.

Истиче да се зна шта се дешава у свету и код нас, да постоји прогноза како ће се све одвијати и да се одлуке доносе на основу тога.

Каже да у овом тренутку није потребно да се спроводе неке најтеже мере као што су стављање целих градова у карантин, али да, ако људи не схватају да су сви битни чиниоци, онда и ће и тај сценарио морати да ступи на снагу.

Верица Јовановић је истакла важност примене личних мера заштите и личних хигијенско-епидемиолошких мера у породици.

„Препоручујем да се дезинфекција у простору ради редовно и чешће него до сада“, рекла је Јовановићева.

Када су у питању медикаменти, каже да грађани треба да узимају редовну терапију, али да није потребно коришћење било каквих антибиотика јер свако ко их користи на сопствену руку, доводи себе у ризик да антибиотик неће деловати кад му буде потребан.

Бранислав Тиодоровић је рекао да ће се у наредном периоду вероватно радити обухватнија тестирања према проширеним индикацијама и да ће се на тај начин опредељивати куда ће људи да иду.

Поручује да у Србији, као и свугде, има много више оних који су вирусоноше и да тога морамо бити свесни.

Каже да мере некоме делују као сузбијање права, али само на први поглед, јер сви морају да буду једнако одговорни.

„Ако успемо да се сви понашају како треба и препознамо на време и дијагностицирамо вируса, она ћемо моћи да имамо резултат и крива би могла да буде под контролом. У супротоном, морала би да добије убрзање“, упозорава Тиодоровић.

Закључује да ћемо, ако се спроведу све мере, успети да оборимо криву.

Вест преузета са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар