Повратак великог пјесника Јована Дучића на Црквину у Херцеговачку Грачаницу

Посљедња пјесникова жеља се остварила. Дучић је последњи пут тог 22. октобра 2000. године обишао српске земље. Његови посмртни остаци су из Либертвила, преко Србије, па затим Црне Горе, пренијети у Требиње.

Данас је 20. година од повратка великог српског пјесника и дипломате Јована Дучића родној Херцеговини.

Тим поводом Радио ,,Светогора“ прије двије године, направила је емисију сјећања на повратак овог поносног Херцеговца, Србина, свом дому и смирају у наручју Херцеговачке Грачанице, као и његовом првом доласку у Црну Гору.

О Јовану Дучићу, у емисији ,,Повратак великог пјесника на Црквину“, говорили су тадашњи министар вјера у Влади Црне Горе Будимир Дубак предсједник црногорског Одбора за пренос земних остатака Јована Дучића, уредник Књижевне задруге “Српски национални савјет Црне Горе” секретар Одбора, публициста Јован Маркуш и предсједник “Удружења књижевника Црне Горе” Новица Ђурић.

Јован Дучић се вратио тог 22. октобра 2000. године у своје мило Требиње, како је звао свој град. Вратио се у грумен глине ужежени, како каже у једном стиху. Био је човјек који је задужио српску културу и књижевност, један од највећих српских пјесника уопште. Требињци су поносни на Дучића. Треба увече погледати Требиње и свјетла Храма Благовјештења на Црквини, у коме Дучић почива. А треба и са Херцеговачке Грачанице гледати јутра са Леотара и схватити да у свјетској књижевности не постоји такав примјер одавања почасти свом великом пјеснику и задужбинару”, рекао је између осталог Будимир Дубак за “Светигору” .

Публициста Јован Маркуш изразио је своју тугу због тога што и ми Црногорци, као што су то урадили браћа Херцеговци испунивши Дучићев аманет да буде сахрањен на Црквини, нијесмо испунили постмртну жељу нашег великог Светог Петра Другог Петровића Његоша Ловћенског Тајновидца да га сахранимо у ону Цркву на Ловћену:

,,Као човјек, као Црногорац у смислу припадања овој држави, као Цетињанин и као Србин, могу само да се постидим пред браћом Херцеговцима јер су они испунили аманет свог великог пјесника.“

Истиче да је сам чин сахране Дучићевих посмртних остатака у Херцеговачкој Грачаници оставио највећи утисак на њега.

,,Мислим да никад као тада нисам осјетио такву саборност и једнодушност свих који су били присутни сахрани Јована Дучића. Осјетио сам снагу Тијела Христовог – Цркве Божије“, каже публициста Јован Маркуш.

Предсједник “Удружења књижевника Црне Горе” Новица Ђурић наглашава да је поносан што је одрастао уз Дучића и остале великане наше књижевности.

,,Јован Дучић је давно стигао у Црну Гору и у све простире и људе који воле поезију, који се казују нашом вјером православном, који говоре српским језиком и пишу ћириличним писмом. Јован Дучић био је Лучоноша тог нашег светог тројства писмености“,  наглашава Новица Ђурић у емисију “Повратак великог пјесника на Црквину“ коју је уредила и водила Слободанка Грдинић.

Велики пјесник Јован Дучић је рођен 17. фебруара 1871. године у Требињу а упокојио се на Благовијести, 7. априла 1943. године у Герију у америчкој држави Индијана, гдје је сахрана првобитно обављена, али је потом, исте те године, пренијет у порту српског Манастира Светог Саве у Либертвилу. Када је извршена ексхумација његово тијело било је читаво, као и на фотографији од прије више од пола вијека када је сахрањен.

Прије своје смрти оставио је тестамент у коме је исказао своју жељу да се изгради …”красна православна црква у Требињу у стилу оне у Косовској Грачаници и да се моје тело пренесе и сахрани у истој”.

Посљедња пјесникова жеља се остварила. Дучић је последњи пут тог 22. октобра 2000. године обишао српске земље. Његови посмртни остаци су из Либертвила, преко Србије, па затим Црне Горе, пренијети у Требиње. Тако је велики Дучић, по сопственој жељи, сахрањен на брду изнад родног града у цркви саграђеној по узору на косовску Грачаницу-Херцеговачкој Грачаници.

Интересантно је да Јован Дучић који је обишао многе градове, који је први подигао споменик Светом Петру Другом Петровићу Његошу Ловћенском Тајновидцу, никада за живота није посјетио Црну Гору, која је за њега била света земља оличена у пјеснику и Владики Раду.

Ипак, његова жеља није остала неоставрена, Дучићеви посмртни остаци стигли су у петак 20. октобра 2000. године у Подгорицу, затим Даниловград и Никшић. Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством Митрополије дочекао је земне остатке Јована Дучића.

Сјутрадан, 21.октобра земни остаци Јована Дучића су из Подгорице кренули за Даниловград праћени Епископом будимљанским господином Јоаникијем. А затим стигли у никшићки Саборни храм. Свету архијерејску литургију служио је Његова светост Патријарх српски господин Павле уз саслужење Митрополита Амфилохија и архијереја. Послије Литургије земни остаци Јована Дучића испраћени су за Требиње. 22. октобра.

Јован Дучић је сахрањен у новоподигнутој Херцеговачкој Грачаници на Црквини, гдје је претходно Свету литургију служио Патријарх Павле и Митрополит Амфилохије са архијерејима и свештенством.

Извор и фото: Митрополија/ИН4С

Нема коментара

Напишите коментар