Банијски вишебој – чувар традиције и успомена са Баније

У организацији Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније 17.10.2020.  је на фудбалском терену ФК Братство у Крњачи по други пут одржана културно-спортска манифестација Банијски вишебој. Циљ ове манфестације је да се старије генерације подсјете, а младе науче како су се њихови преци забављали и дружили.

Мирослав Ковјанић, предсједник Удружења је позвао све присутне да дају подстријек и снагу како би се се вишебој који се ове године организује по други пут одржао и прерастао у традицију.

– Прије свега се захваљујем представницима општине Палилула на челу са  предсједником општине Александром Јовичићем и Дејаном Цветковићем чланом вијећа општине задуженог за спорт, који су препознали значај и циљ наше манифестације. Без њихове помоћи не бисмо могли да реализујемо вишебој – рекао је Ковјанић.

Уз најбољу вољу организатора и учесника вишебој због временских неповољних услова није могао да се одржи, али без обзира на то сви учесници су добили медаље.

– Сви учесници су за нас побједници. Циљ ове манифестације је да се старије генерације подсјете, врате кроз традицију и игру у завичај, а уједно пренесу дио традиције и културе на млађи нараштај.

Ковјанић није заборавио и да се захвали члановима Управног одбора који су вриједно радили и одрицали се да вишебој успије. И не само вишбој, ажурни су и вриједни око организовања свих манифестација које ово Удружење организује.

– Посебно се захваљујем господину Хасанагићу, и Гојковићу из ФК Братство који су изузетни домаћини и надам се да ћемо и даље наставити сарадњу.

Дејан Цветковић члан Вијећа за спорт је поздравио све у име предсједника ГО Палилула Александра Јовичића.

– Желим вам свима много среће и надам се да ћемо се дружити дуго година на Банијском вишебоју.

Потпредсједник УО Удружења Ђуро Богдановић је подијелио награде.

Проф. др Душан Богичевић, предсједник Скупштине Удружења је исказао велико задовољство што се нашао на овом скупу у овим тешким временима.

– Организација овог догађаја гоовори о великој храбрости и организованости, мотивисаности сваког нашег члана. Увијек смо расположени за дружење и евоцирање успомена на наш крај. Али и у новом завичају желимо да покажемо ко смо, шта смо и колико можемо – поручује Богичевић.

Богичевић је указао на чињеницу да се овом приликом скупила сва њихова снага – младост.

И поред лоших временских услова и немогућности да се такмичење одржи Банијцима није недостајало добро расположње. Посебно је био расположен Ђуро Клипић који је спремао чувени банијски специјалитет котловину.

Како нам је Клипић рекао котловина се некада правила на пијаци.

– Петком у Петрињи, четвртком у Сиску, сриједом у Глини, а уторком у Костајници. Мој овал је највећи овдје, донесен из Самобора. Радио сам некада у Индустрији меса Гавриловић и сада за себе и пријатеље правим чувену Крањску кобасицу.

Ђуро Клипић поред својих кулинарских и месарских вјештина посједује и таленат за пјесму. Па, је тако са осталим члановима МПГ чест гост на многим крајишким манифестацијама.

– Прошла година нам је била успјешна у Пландишту смо освојили прво мјесто, а у Суботици друго мејсто. Ако све буде како треба у недјељу нас опет очекује такмичење у Пландишту, гдје се такмиче и мушка и женска пјевачка група Банија.

Плакете су уручене ГО Палилула, као и домаћинима Гвоздену Гојковићу, и Мевлудину Хасанагићу.

На вишебоју је требало да се одржи такмичење у десет дисциплина, укључујући и навлачње конопца за жене и дјецу.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар