АКТУЕЛНО:

Православна гробља у ФБиХ у континуитету мета вандала

Предсједник Одбора за заштиту Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је да је у ФБиХ до сада оштећено или оскрнављено око 1.000 православних гробаља, а да остану недирнута само малобројна стара православна почивалишта која су удаљена и на изолованим мјестима.

– Ако не могу да сруше споменик, онда полупају сав мермер изнад земље. Само у Кантону Сарајево, од око 90 православних гробаља, на више од 60 су полупане плоче. Ускоро ћемо имати тачне податке о броју српских гробаља у ФБиХ – рекао је Радановић.

Он је подсјетио да су нека гробља порушена у потпуности, као гробље у Матијевићима код Кладња.

Радановић је навео да је скрнављење гробаља у Хрватској, такође, свакодневна појава, само што вијести о томе не долазе до медија.

– Имамо свакодневне пријаве рушења и разбијања споменика на православним гробљима у Горском Котару, Далмацији, Лици. То разумијемо као јасну поруку да Срби не треба да долазе ни на Задушнице, сметамо им чак и једном годишње, што је порука да и не помишљамо да се враћамо на мјеста одакле смо протјерани – изјавио је Радановић за Политику.

Он је нагласио да виновници обично не буду пронађени нити санкционисани.

На православном гробљу у Санском Мосту које је више пута било на мети вандала прије неколико дана срушена је надгробна плоча у облику крста.

У селу Машићи код Нове Градишке у Хрватској у јулу је срушено 18 надгробних споменика, а претходно су у тој општини уништени и споменици на православном гробљу у Ковачевцу.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар