Увредљиве поруке показатељ мржње према Србима у ФБиХ

Табла добродошлице у Источно Сарајево са натписом „Добро дошли у Источно Сарајево, град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево“, у општини Источна Илиџа ишарана је данас увредљивим садржајем упућеним Србима. Из Републике Српске речено је да је ово показатељ мржње у ФБиХ према српском народу и подсјетник да Срби нису добродошли у неке дијелове БиХ. Поручено је да овакве поруке не доприносе стабилизацији и миру.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да ово није први пут да су табле добродошлице предмет иживљавања, како оних који се баве политиком и представљају Сарајево, тако и обичног народа заведеног мржњом према Србима.

Предсједник републичке Борачке организације Радан Остојић рекао је да је исписивање увредљивих порука још један показатељ шта дио федералне јавности мисли о Републици Српској и страдању Срба током протеклог рата на овом подручју, додајући да је очигледно да идеја етнички чисте и унитарне БиХ, у којој за Србе нема мјеста, траје од 1992. до данашњег дана.

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић оцијенила је скандалозним увредљиве поруке упућене Србима, истичући да је очигледно да многима смета то што су Срби, након преживљене тортуре у Сарајеву, наставили живот у новом граду.

Посланик СНСД-а у НСРС Срђан Мазалица изјавио је да ово показује колика је мржња у ФБиХ, прије свега бошњачког народа, према Србима и Републици Српској, али да то не чуди имајући у виду да остају несанкционисане ни увредљиве изјаве лидера овог народа.

Посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Мирослав Вујичић рекао је да Бошњацима табла смета јер подсјећа на велико страдање и голготу Срба која се догодила 1995. године.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић изјавио је да је шарање табле у општини Источна Илиџа на којој је исписана истина о 157.000 протјераних Срба из Сарајева још један доказ да истина смета муслиманима у БиХ.

Којић је нагласио да поруке које су исписане по ко зна који пут показују да федерално Сарајево не жели суживот, мир, истину.

– Не желе да признају ни истину о многим логорима широм Сарајева, о многим мученим, убијеним логорашима, о отетој имовини и још много чему. Док год не буду жељели да се помире са чињеницом и сами себи признају истину, они ће слати овакве поруке Србима – истакао је Којић.

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић рекао је да увредљиве поруке не доприносе стабилизацији и миру, те да то треба да буде предмет расправе у парламенту БиХ јер се историја понавља.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да се Бошњаци и политичко Сарајево нису суочили са мрачном прошлошћу, те им стога и боде очи табла са натписом „Добро дошли у Источно Сарајево, град 157.000 Срба, који су морали напустити Сарајево“.

Линта је нагласио да то што су на табли добродошлице у Источно Сарајево исписане србомрзачке поруке потврђује присуство бијеса и мржње према Србима и свему што је српско, без обзира на то да ли је у позадини исламски фундаментализам или усташка идеологија.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да осуђује иживљавање над имовином града Источно Сарајево и додао да очекује да надлежни органи пронађу ауторе увредљивих садржаја којима су ишаране табле добродошлице у Источно Сарајево.

– Код нас је то у овом случају табла добродошлице, а у другим крајевима БиХ су угрожени животи повратника српске националности – рекао је Божовић.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац сматра да табле добродошлице на улазу у Источно Сарајево, Источну Илиџу и све друге општине треба поносно да стоје казујући пуку истину да су Срби страдали у рату, те истакла да они који пишу увредљиве поруке не желе мир, него сукобе и рат.

– Поново напади, поново позивање на рат, на убијање. Шта да очекујемо у наредном периоду? Да се обистини ово на што позивају? А зашто? Због истине која их боли, која је тако очигледна, евидентна. На тим таблама је написано оно што се десило и треба ту да стоје и у сваком граду, сваком селу да се зна гдје су гинули Срби и нестали са лица Земље – рекла је Граорчева.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар