АКТУЕЛНО:

Председник Вучић присуствовао церемонији свечаног уручења кључева новоизграђених станова за избегла лица из БиХ и Републике Хрватске

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас церемонији свечаног уручења кључева 250 новоизграђених станова за избегла лица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске и том приликом поручио да више од 700 људи данас добија дом, а да ће до 2028. године бити решено стамбено питање преосталих 8.860 избегличких породица.

„До краја 2028. тражим од вас из Владе Србије и Комесаријата за избеглице и градске власти Београда, а за то је потребно уложити око 200 милиона евра, да сви ти људи добију кров над главом и да имају срећну будућност, да једном решимо стамбено питање за све избеглице и да уложимо велики новац да могу нормално да живе и имају будућност“, истакао је председник Вучић. Он је захвалио шефу Делегације ЕУ Емануелеу Жиофреу, Европској комисији и државама донаторима на издвојеном новцу.

„Драги станари, ви који данас добијате кључеве својих домова, велико вам хвала што сте се овде окупили. Ови станови омогућиће вам да живите своје снове гледајући напред, окренути сигурној и срећној будућности. Сви они чије је порекло западно од Дрине и Дунава знају колико им Србија значи, чак и када се Србија није понашала потпуно фер према нашем народу. Ово мало што смо данас успели да урадимо, уз подршку наших европских пријатеља, показатељ је наше љубави према вама, као и тога да вас никада нисмо заборавили“, поручио је председник.

Станови су изграђени у оквиру Потпројекта 8 Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији, саопштили су из Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.
Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону и спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а.
Република Србија је до сада стамбено збринула 27.925 породица средствима из буџета и средствима донатора, од којих је највећи Европска унија и кроз Регионални стамбени програм и економски оснажила 23.975 породица избеглица.
Више од 400.000 особа стекло је држављанство Републике Србије што представља највећи процес интеграције избеглица у савременој Европи.
Београд,
23. август 2023. године
Извор: predsednik.rs
Нема коментара

Напишите коментар