АКТУЕЛНО:

Грајф: Национална завјера Хрватске да смањи број убијених у Јасеновцу

Водећи израелски историчар и стручњак за Холокауст Гидеон Грајф рекао је да му се чини да постоји национална завјера државе Хрватске да смањи број убијених у Јасеновцу и да су многи у тој земљи, укључујући и неке утицајне политичаре, покушали да умање значај Јасеновца, али и број жртава у том логору

Грајф је оштро одбацио наводе да српске власти намјерно увећавају број жртава Јасеновца.

– Оно што заправо видимо су покушаји да се драстично смањи број жртава који долазе из врха хрватског политичког руководства – рекао је за РТ Балкан Грајф, који је аутор великог броја научих радова о тој теми, међу којима је и капитално дјело „Јасеновац, Аушвиц Балкана“.

Грајф је истакао да је, да би утврдио број убијених у логору Јасеновац, првом логору за уништење у Европи током Другог свјетског рата, користио многе архивске и историјске изворе, али да су за њега најпоузданији и најаутентичнији они које је објавила најпоузданија, најпознатија и најугледнија научна институција у цијелом свијету – Јад Вашем у Јерусалиму.

– Ослањао сам се углавном на три публикације Јад Вашема: Прва је „Историја Холокауста – Југославија“, коју је уредио професор Менахем Шелах, а издао Јад Вашем 1990. године. У њој на 189. страни пише да се „700.000 убијених може сматрати реалним бројем“, слична бројка објављена је и у истој књизи и на страницама 173, 188, 189. и 199 – навео је Грајф.

Он је додао да је други извор „Регистар заједнице – Југославија“, који је уредио Цви Локер, а издао Јад Вашем 1988. године.

– У тој књизи на страни 316, под термином „Јасеновац“ пише: „Према званичним проценама, у мрежи јасеновачких логора страдало је 700.000 људи. Огромна већина били су Срби, али међу њима је било и 20 до 25 хиљада Јевреја из Хрватске и Босне, као и многи Роми“ – навео је Грајф.

Према његовим ријечима, трећи извор „Енциклопедија Холокауста“, главни и одговорни уредник: професор Израел Гутман, издао је Јад Вашем и библиотека Хапоалим 1990. године.

– У трећем тому, о „Јасеновцу“, на страни 575, пише: „У логору Јасеновац убијено је 600.000 људи, већином Срба, Јевреја, Рома и противника усташког режима“ – објаснио је Грајф.

Грајф је истакао да као одговоран историчар, који тежи да се ослони на поуздане, ауторитативне и аутентичне изворе, сматра да било који историјски податак објављен у издавачкој кући Јад Вашем посједује немјерљиво већи кредибилитет и аутентичност од било које друге публикације било гдје у свијету.

Говорећи о критикама појединаца у Хрватској, Израелу, али и Србији да промовише „надуване бројке“ и тако даје вјетар у леђа „српским националистима“, Грајф каже да нема никакве породичне везе са Балканом, већ да му је једини циљ тражење историјске истине.

– Тврдња да „надувавам“ цифре убијених је смијешна и нема основа. Нисам у сродству са породицама са Балкана, немам ни српске ни хрватске ни рођаке у БиХ, немам никакве интересе у региону Балкана и изнад свега никада нисам имао, и још увијек немам интереса да нарушавам историју. Ја сам независни јеврејско-израелски историчар и немам никакав интерес да искривљујем истину о Јасеновцу – нагласио је Грајф.

Он је истакао да се, осим раније наведених извора, ослонио на још један веома важан и изненађујући извор – извјештаје њемачких официра, укључујући генерала Глеза фон Хорстенауа, чији се број убијених поклапа са бројкама које износи у књизи.

Грајф је напоменуо да би ревизионисте требало тражити на другој страни.

– На примјер, бивши хрватски предсједник Фрањо Туђман истиче заблуду од 30.000 жртава у Јасеновцу. Он је, дакле, прави ревизиониста. То је значајан облик историјског ревизионизма, а да не спомињемо антисемитске ставове и порицање Холокауста које је износио некадашњи предсједник Хрватске, које је унио и у своју злогласну књигу – указао је Грајф.

Он је напоменуо да је изузетно сумњива чињеница да је логор након рата збрисан са лица земље, као и то што је за вријеме комунизма убрзо нестало интересовања за истраживање злочина почињених у Јасеновцу, те навео да је врло могуће да поједине стране, како тад, тако и сад, нису имале интереса да се открије истина о томе шта се дешавало у том логору.

– Број жртава никада неће бити познат јер је толико важних артефаката намјерно уништено непосредно након рата. Самим тим, питање које је и даље отворено је – зашто би неко послије рата уништио све зграде у Јасеновцу? – пита Грајф.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар