Предсједник Владе РС Радован Вишковић у Зрењанину је присуствовао свечаној вечери у организацији удружења „Српска Босна“

ДРИНА РИЈЕКА КОЈА СПАЈА, А НЕ РАЗДВАЈА


Приликом посјете Зрењанину, премијер Републике Српске, Радован Вишковић, имао је више радних састанака са својим домаћином Чедомиром Јањићем, градоначелником овог банатског града и великим бројем привредника. Током вечери присуствовао је свечаности чији је циљ био окупљање, повезивање и међусобно поштовање људи чији су коријени из Републике Српске, а данас живе и заснивају своје породице у плодној банатској равници. На почетку вечери, пред пуном салом хотела „Војводина“, Вишковић и Јањић су се обратили присутнима, а у име „Српске Босне“ њих и све госте, поздравио је предсједник овог удружења Горан Марковић.

Свечаности су присуствовали и шеф Представништва Српске у Републици Србији Млађан Цицовић, велики број начелника општина и привредника из Републике Српске, као и представници Српске православне цркве.

 

ЈАЊИЋ: СТВОРИТИ ЈОШ ОПТИМАЛНИЈЕ УСЛОВЕ ЗА ПРИВРЕДНУ САРАДЊУ


Горан Марковић, предсједник удружења „Српска Босна“, на почетку свог обраћања, захвалио се свим присутнима, посебно премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу, као и градским челницима Зрењанина на челу са Чедомиром Јањићем, што су учинили част Србима из Босне који живе на подручју Баната и присуствују њиховој свечаности.

„Желим да поздравим и представнике општина Мркоњић Града, Сребренице, Милића, Руда, Шековића, Соколца и Бијељине, што су вечарас са нама. Наше удружење Срба из Босне, њихови потомци и пријатељи, баш као и што је мото ове вечери, жели да нас ријека Дрина спаја, а не раздваја. Не само декларативно већ братски, али и привредно и у сваком другом погледу. Проблема има, али можда није тренутак да их вечерас помињемо, него да уживамо заједно у овом тренутку, а у наредном периоду на неким другим мјестима радимо на њиховом рјешавању“, рекао је, у поздравној бесједи, Горан Марковић.

Његујући добре братске односе са градовима и општинама са територије Републике Српске, Чедомир Јањић, је истакао да се на тај начин стварају још бољи услови за међусобну сарадњу на свим пољима.

„Велико ми је задовољство што сам имао прилику да данас будем домаћин предсједнику Владе РС Радовану Вишковићу и што смо имали садржајан разговор са привредницима из Зрењанина и шире регије. Много тога смо кроз разни вид информација размијенили везано за садржајнију сарадњу, прије свега, у привредном смислу. Људи поријеклом са тих, за нас митских простора, сигурно доприносе нашој сарадњи и очекујемо да ће у наредном периоду то бити подигнуто на још виши ниво“, рекао је, између осталог, Јањић и пожелио да се оваква традиција сусрета настави и у наредним годинама.

ВИШКОВИЋ:  САРАДЊА НА ОБОСТРАНО ЗАДОВОЉСВО И КОРИСТ


Присутнима се обратио и Радован Вишковић премијер РС, ријечима да не зна како другачије да их ослови него само са двије ријечи: браћо и сестре. Они то у сваком погледу јесу.

„ Република Српска је ваша отаџбина, одатле водите поријекло, а чињеница је да ће Република Српска вјечно остати у вашим срцима. Ријека Дрина је значајна ријека, а наша жеља је да се граница на ријеци Дрини што прије избрише. Да Дрина остане само једна љепотица, да је привредно искористимо и да свим народима доноси само добро. Желим да истакнем да смо са градоначелником Јањићем и његовим сарадницима, имали изузетно садржајан разговор. Показали су нам своја привредна искуства, кроз која је несумњиво Зрењанин прошао, а она могу послужити Републици Српској у нашем даљем економском развоју. Уважавајући чињеницу да велики број људи из Зрењанина води поријекло из Републике Српске и БиХ, а који живе овдје већ неколико десетина година и који су овдје већ постали „старосједиоци“, ово је добра прилика да наставимо сарадњу у заједничком интересу “, рекао је, у уводној ријечи, Вишковић.

„Не желимо да било ко у Републику Српску улаже из патриотских разлога, већ из чистих економских. Према томе, наш је интерес јасан, да инвеститори из Србије улажу у Српску да би она имала корист и да се повећава број запослених људи. Морам рећи да ми у овом моменту имамо највећи број запослених људи од како се тај показатељ мјери код нас, али тиме нисмо задовољни. Треба нам више и из тог разлога смо вечерас овдје. Наша је жеља да људи који имају значајне привредне субјекте у Зрењанину, Војводини и Србији, улажу у Републику Српску и да од тога имају профит и корист. Република Српска имала би корист у повећању запослености, опстанку и останку наших људи на вјековним огњиштима, а људи који улажу још већу добит у својим компанијама“, закључио је Вишковић још једном позивајући на слогу Републике Српске и Србије, а организаторима је поручио да наставе са овим дружењима, јер свакако Срби из Босне тако нешто заслужују.

Предсједник удружења „Српска Босна“ Горан Марковић још једном се захвалио премијеру Српске Радовану Вишковићу што је присуствовао овој свечаној вечери, а у знак сјећања поклонио му је умјетнчку слику са мотивима града Зрењанина.

По завршетку церемонијалног дијела, почео је и музички програм и неформални разговори по кулоарима. Пажњу нам је привукао сто за којим су сједили Мркоњићани. Домаћини, браћа Мићо и Недељко Станић, власници фирме „Бомист“, начелница општине Дивна Аничић, предсједник Мркоњићана у Београду Жарко Гајић.

Мићо Станић, са братом Недељком, на челу је угледне зрењанинске фирме „Бомист“ која је прави примјер да се поштеним дугогодишњим радом може постићи велики пословни успјех. Од Миће, једног од организатора ове вечери, сазнајемо да је у Зрењанин дошао још као студент и ту остао, да би и мало по мало заједно са братом основао фирму.

„Бомист“ се више од двије деценије бави продајом грађевинског материјала, пружањем услуга у грађевинарству, пријевозом и складиштењем житарица, прича нам Мићо уз обећање да ћемо једном бити његови гости и више причати о томе, пошто је морао пажњу посветити великом броју људи колико их је заједно са братом окупио за свој сто.

Увелико је почео и забавни дио вечери. Попунио се и велики подијум за плес. Свако је пожелио неку своју пјесму, а сви заједно уживали у пријатној атмосфери и добром дружењу.

ТЕКСТ И ФОТОГРАФИЈЕ: Жељко ЂЕКИЋ

Нема коментара

Напишите коментар