Представљен роман „Помор стараца“ новинара Михајла Орловића

У Добоју је вечерас представљен роман „Помор стараца“, аутора Михајла Орловића из Бањалуке, који се темељи на истинитом догађају из 1996. године када је у околини Санског Моста испоручен конвој од 143 тијела стараца уз образложење да су преминули природном смрћу.

Орловић је рекао новинарима да је роман настао као одговор на, како наводи, „једну бестијалну лаж непријатељске стране да је у само неколико дана преминуло 143 стараца у једном малом градићу, гдје се прије рата умирало споро, готово па ријетко“.

Радећи тада као новинар Орловић наводи да је у покушају да утврди анатомију тог случаја прикупио одговарајућу документацију и забиљежио приче свједока, а све то тек ове године уобличио у форму романа.

Током истраживања на околности стараца Орловић је навео да је наилазио на одсуство емпатије код саговорника и да је често одговаран да се бави судбином страдалих под изговорима попут – „Шта ће ти то?“, „Кога интересују старци?“ или „Ко су ти старци о којима пишеш, батали то“.

Он тврди да је разговарао са људима који су преживјели то страдање, породицама страдалих, али и извршиоцима злочина.

– Открићу вам неколико истина. Многи су остали са жељом да их нико неће дирати јер нису криви никоме и да ће на тај начин сачувати куће, односно имање. Њихова дјеца, мислећи исто тако, говорили су им да остану када већ хоће. Међутим, сада нема ни дједа, ни оца и мајке, ни куће. Сада ти људе осјећају кривицу – навео је Орловић.

Он појашњава да због осјећаја љутње према себи дјеца страдалих не желе да говоре о тим догађајима, док преживјели настоје да то забораве и да због бојазни да се коме не замјере „гурају проблем под тепих“ надајући се да ће тако бити и заборављен.

– Ја не волим да кажем да је ово истинити роман како би га неко прочитао. Ја кажем да се кунем да ништа овдје није слагао, али да ли је истина ја не знам – изјавио је Орловић.

Он је рекао да му је требало дуго времена да сва сазнања преточи у литературу, уобличену на начин како је сликом „Герника“ чувени сликар Пабло Пикасо приказао страдање истоименог шпанског градића који је 26. априла 1937. године сравњен током бомбардовања њемачко-италијанске авијације.

– Порука романа је ратна, али и антиратна. Та борба која је трајала је непресушна инспирација и треба да се експлоатише, јер увијек има своју поруку коју треба искористити поготово у умјетности, а не само у историји – поручио је Орловић.

Он за књигу навео да у себи садржи више прича које су везане и чине једну цјелину и да прескакањем само једне приче цјелина постаје крња.

Михајло Орловић је српски књижевник и новинар. Пише поезију и прозу, а дјела су му награђивана и превођена на више језика. Заступљен је у више антологија српске поезије и кратких прича.

Јавности је познат по емисијама на РТРС-у попут „Огњишта“, „У орловом гнијезду“, „Сто људи, сто ћуди“. Аутор је бројних репортажа те неколико документарних филмова.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар