У Београду промовисана књига „Битка за Коридор живота“ 

Удружење бораца Кордуна, Осме кордунашке НО ударне дивизије, ратова 1990-1999, и њихових потомака представило је у Београду 20.новембра књигу „Битка за Коридор живота“ коју потписује аутор Никола Кобац  уз стручне сараднике Ђуру Шкаљца, Тошу Пајића, Милана Карапанџу и Петра Ајдиновића. Промоција је одржана у сали општине Нови Београд, а о књизи су говорили сви сарадници, док је аутор послао своје писмо јер је био спречен да присуствује.

“Књига говори о добро познатој операцији Коридор 92, коју је извела јединица Републике Српске Крајине са 1200 припадника у саставу МУП-а РСК и јединице Војске Републике Српске, а  повод операције је била смрт 12 беба у Бањалучком породилишту”, на почетку своје рецензије прво је говорио бивши министар у РС Крајини Тошо Пајић и подсетио на повод операције и страшну смрт беба које су умрле због недостатка кисеоника који се није могао доставити због копнене блокаде од стране јединица ХВО и ваздушне блокаде од стране УН.

„Аутори се у овој књизи дотичу више тема као што су пробој Коридора који је окосница књиге, затим битан преглед дешавања и самог почетка сукоба Хрватске и српског народа, тј. РСК, као и сукоба у БиХ. Догађаји о одласку и пробоју Коридора су на објективан начин приказани јер их углавном описују сами учесници. Пробој Коридора било је питање опстанка како народа РСК тако и народа РС. Учешће и заслуге бораца РСК су велике како у пробоју Првог Коридора на који се отишло 11.06.1992., тако и у учешћу у проширењу на другом Коридору.  Одлуку о одласку је донео тадашњи миинистар полиције Милан Мартић и он има највеће заслуге што се на време кренуло у акцију пробијања Коридора“, навео је Пајић замерајући што се у књигама које су писане у РС од стране старешина војске РС и других аутора, као и у недавно приказаном филму о Коридору, скоро и не помиње учешће бораца РСК.

„Приказивањем заслуга јединици из РСК не би се ни на који начин умањиле заслуге свих јединица и старешина ВРС. Захвални смо народу Републике Српске,јер је приликом егзодуса народа из РСК народ РС показао изузетну солидарност, емпатију и пред колону избеглог народа из РСК изнели су све што су имали, од пића, хране, до понуде смештаја “, закључио је Пајић похваливши на крају велики труд и храброст аутора књиге да објективно прикажу славне акције.

Пуковник у пензији Петар Ајдиновић који је у то време био начелник обавештајно- безбедоносног одељења у Министарству одбране РСК осврнуо се на тежак ратни период и испричао своја запажања.

„Запад је имао пројекат  „Дрина 95“ који је имао  циљ протјеривање свих Срба преко Дрине , део акције је почео на Козари и  Дубици. Та акција траје и данас“, рекао је Ајдиновић и изнео замерке раду тадашњег руководства ВРС о чему је и у књизи забележио.

„Моји другови су тражили да ја о свему говорим чему сам био сведок и то сам и урадио. Осим критике официра, у књизи сам написао да нама Хрвати нису стални непријатељи, него непријатељи по потреби, и  то по потреби Запада“, подвукао је Ајдиновић.

Милан Карапанџа, у то време начелник милиције у Петрињи,  у стварању књиге је учествовао тако што је дао своја запажања из операције пробијање Коридора у Северној Босни, односно Босанској посавини и учешћу чете Банија.

„Ова ратна операција била је изнуђена, радило се о животу или смрти српског народа и других народа који су остали са нама у обе Крајине. Био је то потез очајника који нису имали шта да изгубе, јер више нису имали ни лекова, ни струје, горива, а и хране је понестајало. Ми смо заједно успели да остваримо наш циљ и да допринесемо заједничкој намери пробоја Коридора и успостављању директне везе са мајком Србијом. Учешће наше Бригаде милиције је маргинализовано, а на обележавања годишњица пробоја нико нас не позива“, истакао је Карапанџа додајући да би за историографију ове борбе било пожељно да сви учесници у борби за Коридор напишу своје виђење и да се ова славна битка осветли са више страна и да се не препусти забораву, како би будуће генерације имале сазнања о томе како су њихови претци гинули за слободу и отаџбину.

Према речима Небојше Павковића, у то време началника ресора МУП-а РСК који је био гост на промоцији, а као сведок догађаја на пробоју Коридора рекао је да је оваква књига била вишеструко потребна како би се улога  учесника из РСК објективно приказала.

“НАше људе боли што се жртве Крајишника заборављају, а жртве су велике. Сведок сам свих припрема и одабира људства. Доласком наше јединице у Добој и првим борбама мотивациона снага наших бораца дошла је до изражаја и заједничко српске јединице разбиле су редове непријатеља и повезале западне и источне српске територије”, подсетио је Павковић и истакао посебно улогу команданата Милaна Мартића и Борислава Ђукића који су данас у Хагу.

“Њихова улога је авангардна и велика што заслужује свако поштовање и славу. Желимо им да доживе слободу и макар дан уживају у њој јер су је толико желели за сав наш народ”, казао је Павковић.

Аутор Никола Кобац, у то време командант инжињеријског батаљона у Вргинмосту, одакле је Пробој и кренуо, у писму је рекао да је прихватајући се писања књиге имао нАмеру  да прикаже улогу и допринос Крајишника у овој акцији.

“Књигу нисам ја писао, писали су је борци  на положају, у рову, аЛи и политичари далеко од фронта. У књизи анализирам доступне изворе, документе и рукописе из тога доба. Радња у овој књизи се десила, није филмска режија. Било је то време у којем је борцима свски нови дан живота био раван добитку на лутрији”, поручио је аутор који ради на допуњеном другом издању књиге.

Издавач књиге и такође учесник и сведок дешавања Ђуро Шкаљац поделио је своје виђење књиге, која како је рекао описује акције, борбена дејства, погибије бораца уз неколико слика сачуваних са Коридора из тог времена.

“Прича о пробоју који је трајао од јуна до јула 1992. наводи и важну чињеницу да РСК у то време није имала право на војне формације па су јединице милиције РСК и преобучени припадници територијалне одбране  у униформама милиције водили битку у садејству Војске Републике Српске. У књизи има и мањи број фотографија погинулих бораца које смо уз велике потешкоће сакупили. Књига поседује имена и презимена, име оца, датуме рођења и датуме и места погибије бораца РСК који су учествовали у пробоју Коридора где је погинуло 51 борац, а још 57 погинуло је на очувању Коридора и проширењу на релацији од Модриче до Брчког, до краја 1992. године. Такође књига садржи податке о историји и култури народа РСК, а ту су и неколико песама о Крајини Бојане Вучић и Милке Шолаја”, рекао је Шкаљац који је у то време вршио функцију секретара милиције за Кордун.

Део промоције књиге билa је и изложба са фотографијама насталим у том времену и фотографијама посвећеним борцима са Коридора.

Програм промоције књиге водила је песникиња Бојана Вучић, а културно-уметнички програм обогатили су наступи КУД-а “Ћирило и Методије” из Бусија и певачке групе “Бачки Градац”.

                                    новинар “Српског кола”

                                                       Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар