АКТУЕЛНО:

Представљена књига Милета Савића о дјечаку Споменку Гостићу

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини вечерас је представљена књига Милета Савића „Споменко и Озрен“ о дјечаку хероју Споменку Гостићу који је не дочекавши 15 година погинуо као српски војник у протеклом рату.

Гостић је најмлађи одликовани борац Војске Републике Српске у oдбрамбено-отаџбинском рату, одликован Медаљом заслуга за народ.

Савић је на промоцији рекао да су његов документарни филм „Споменко на вјечној стражи“ и сада књига „Споменко и Озрен“ мотивисани потребом за српским незаборавом, или за памћењем српских јунака, јуначких борби и дуге историје страдања српског народа.

„Несрећни дјечак у несрећном рату, без оца и мајке, говорио је да је срећан са војском и позивао вршњаке у свијету да помогну дјеци у ратовима која немају храну, одјећу, лијекове и прилику за школовање. Филм и књига о њему омогућили су да његове ријечи са архивског материјала из 1992. године путују свијетом“, истакао је Савић.

Према његовим ријечима, филм о дјечаку војнику Споменку Гостићу преведен је на руски и енглески језик и имао је више од 50 пројекција у Републици Српској, Србији, Русији и неким градовима ЕУ, неке улице назване су по овом хероју, осликани су мурали са његовим ликом, а млади музичари снимају пјесме и спотове инспирисане Гостићем.

„Издавањем књиге желим да подстакнем подизање споменика Споменку Гостићу у оквиру манастира на његовој планини уточишту у животу и у смрти, на Озрену“, најавио је Савић.

Он је навео да ће споменик у прилепском мермеру израдити скулптор из Требиња Жељко Алексић.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар