Предстоји изградња централног споменика српским жртвама у Братунцу

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић разговарао је данас у Братунцу са начелником ове општине Недељком Млађеновићем и представницима српских удружења проистеклих из рата о изградњи централног споменика српским жртвама Подриња у Братунцу и стамбеном збрињавању породица из борачких категорија.

Састанку је присуствовао и министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

Милуновић је рекао да ће бити изграђен споменик за 3.267 жртава у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату из средњег Подриња

„То ће бити симбол огромног страдања нашег народа у овој регији. За то страдање нико није одговарао и то је изгледа, опредјељење судова БиХ да се процесуирају они који су починили злочине над осталим народима, а да Срби немају ту сатисфакцију да буду задовољени тужбама подигнутим против оних који су починили злочине над нашим народом“, каже Милуновић.

Он је истакао да ће у Братунцу бити изграђен спомен-комплекс, који треба да представља симбол страдања српског народа на овом подручју и да је данас оквирно утврђена локација гдје ће бити подигнут споменик, те да ће ускоро бити договорени и остали детаљи.

„О овоме ћу упознати премијера и Владу Републике Српске и очекујем да ћемо већ идуће године кренути са радовима“, појаснио је Милуновић.

Говорећи о стамбеном збрињавању борачких категорија, Милуновић је прецизирао да је Влада Републике Српске по посебном програму у Братунцу збринула 186 породица.

„За 116 су изграђени станови, 70 је ријешено неповратним новчаним средствима, а тренутно су 72 пријављене породице за рјешавање стамбених питања. Надам се да ће ускоро бити завршена обрада тих података и да ћемо доћи до коначног броја збринутих како би у овој општини завршили стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратне војне инвалиде од прве до четврте категорије“, закључио је Милуновић.

Млађеновић је рекао да је са министрима Милуновићем и Трнинићем разговарао о изградњи споменика настрадалим Србима у Подрињу што је покренула Влада Републике Српске и регулисању имовинских односа локације за изградњу спомен-комплекса.

Он је навео да је у току припрема неопходне документације за изградњу споменика, те додао да је на састанку било ријечи и о стамбеном збрињавању породица из борачких категорија.

„Радује што Влада Републике Српске знатну пажњу посвећује нашој општини и очекујемо да ће то допринијети бржем рјешавању питања о којима смо данас разговарали, али и изградњи граничног прелаза код новог моста `Братољуб`, те обилазнице око Братунца“, истакао је Млађеновић.

Текст преузет са: Срна

Нема коментара

Напишите коментар