Преминула једна од највећих прегаоца кордунашке традиције и културе Анка Михајловић

Једна од највећих прегалаца кордунашке традиције и културе Анка Михајловић преминула је данас у 94. години живота.

У Кљајићево је са Кордуна доселила 1954. године. Сав свој живот је посветила ткању, везу и шивењу народних ношњи. Од најранијих дана свог живота посветила се очувању традиције и културе свог родног Кордуна. Израђивала је ношње, спајала традицију и модерно, тако су осим старих оргиналних кордунашких ношњи настајале и хаљине са мотивима Кордуна. Анка је урадила и реплику најстарије женске ношње са Кордуна, чувену Слуњанку. Та ношња је била карактеристична за стара аустријскиа времена и носиле су је жене са подручја слуњске регименте, која је обухвата простор од Кордуна, преко Горског Котара и све до Жумберка. Управо такву оргиналну народну ношњу чувени свештеник Никола Беговић је носио и оставио у Санкт Петербургу за потребе ентнографске изложбе.

Дане и ноћи ова вредна жена и чуварка кордунашке културе провела је крај шивеће машине. Касније је отворила своју школу и радионицу за израду народних кордунашких ношњи. Многе дјевојке и жене је научила изради ткању и шивењу. Анка је имала златне руке и топлу душу. Многе њене ученице су јој одале највеће признање, награду за животно дјело у области културе добила је и на разним културним фестивалима за очување традиције. Добила је и златну јабуку за најоргиналнију ношњу.

Телевизија Нови Сад снимила је документарну емисију у два наставка о Анки Михајловић под називом Без насљедника. Дуго година је водила Изворну пјевачку групу Петрова гора из Кљајићева. Била је част и понос познавати је и са њом разговарати.

Вјечна јој слава и хвала!

Кордунашко вече

Нема коментара

Напишите коментар