Преобрази се вода и гора

Празник Преображења Господњег прослављен је у храмовима Српске православне цркве широм Хрватске, а ми смо посетили манастир Успења Пресвете Богородице у Даљ планини.

Саборовање у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ планини започело је празничним вечерњим богослужењем на предвечерје празника 18. августа. Литургију је предводио епископ осечкопољски и барањски Херувим уз саслужење епархијских свештеника и ђакона. Након литургије одржан је и културно-уметнички програм у којем је наступио Тамбурашки састав Дунавске зоре.

На сам дан празника Преображења Господњег јутарњом литургијом началствовао је епископ осечкопољски и барањски.

– Бог је неограничен, нема људску димензију у овим оквирима историје и света у којем ми живимо и с којим ми данас успешно владамо, а можда некад и злоупотребљавамо јер Божја творевина је творевина где се Бог појављује и где је Божја љубав неизмерна. Ово наше данашње сабрање, Преображењски сабор који нас окупља у нашем манастиру јесте прави пример тога да се као народ преображавамо благодатћу Светога Духа, да чинимо да будемо једно у Христу, а данас смо то. Добар део се причестио и присајединио телу и крвљу господњом, вечним тајнама које нам дају суштину и пуноћу живота вечнога. Нема веће тајне и љубави коју Бог човеку може дати. Данас смо овде сабрани у јединству вере, у јединству нашег националног и духовног етоса да би осетили да смо народ светосавски, светокосовски и светолазарски и све завете које наш народ има – навео је између осталог епископ Херувим у својој беседи многобројном народу и закључио да су оваква саборовања српског народа једини начин да се опстане на просторима попут истока Хрватске.

На празник Преображења Господњег Драган Ристанић рукоположен је у чин ђакона док ће дан касније бити рукоположен у чин презвитера.

Дошли из свих крајева Европе

Предвечерје празника, али и сам дан прилика је да се у манастиру Успења Пресвете Богородице у Даљ планини окупи мноштво народа, што из оближњих места, што из дијаспоре.

– Долазим овде последње четири године, за мене ово значи духовно олакшање. Идем често на службу код нас у цркву, у зависности од тога колико имам времена – каже Павле из Маркушице.

– Живела сам некада у Даљу, али већ 25 година живим у Норвешкој. Отац ми је био свештеник у Даљу. Овакви догађаји за мене значе живот и радост јер синоћ кад сам била на вечерњој литургији видела сам море људи који пролазе овде и то даје наду да народ на овим просторима зна ко је, коме припада, да чува своје дане, обичаје и традицију и не да да се то заборави, угаси и да овде српски живот наставља као што је и некада било. Живим у Кристијансанду, граду на југу Норвешке од 100.000 становника и ту се налази прва српска православна црква коју смо ми Срби са простора бивше Југославије изградили. Имамо и у Ослу цркву, али то је купљена кућа која је претворена у храм. У Кристијансанду смо направили цркву из темеља и тренутно се ту окупља преко 600 фамилија са југа Норвешке. Црква нам је друга кућа и ту смо сви на окупу. Наша деца имају школу српског језика, а имамо и културни центар у ком пратимо све догађаје везане за наш народ – прича Драгана Миливојевић.

Након литургије послужена је и трпеза љубави за све сабране, а на трпези се нашао оброк који се конзумира за Преображење – грожђе и погача.

Извор: срби.ХР

Нема коментара

Напишите коментар