АКТУЕЛНО:

Привредник кроз три века – обележен јубилеј фондације

Поводом јубилеја, 125 година постојања Српског привредног друштва фондације „Привредник“, у Ректорату Београдског универзитета одржан је научни скуп „Привредник кроз три века“. Фондација је основана 1897. у Загребу и до сада је стипендирала више од 43.000 младих. У исто време обележено је и 100 година од премештања седишта фондације у Београд.

Тада трговац, данашњим речником привредник Владимир Матијевић, фондацију је основао крајем 19. века. „Привредник“ је окупљао даровиту и сиромашну децу из свих крајева где је живео српски народ, упућујући их на школовање и разне занате.

Од оснивања до 1947. када је био забрањен од комунистичке власти, „Привредник“ је ишколовао више од 40.000 деце. Патријарх Порфирије, фондацији се придружио пре 21 годину као монах у Ковиљу.

„Гледајући у прошлост ‘Привредника’, ми се заправо утврђујемо у својим коренима. Из тих корена црпимо једну трајну истину, а то је да смо духовно једно и духовно јединствени без обзира где се налазимо“, поручио је патријарх српски Порфирије, председник фондације „Привредник“.

„Привредник“ је поново основан 1993. године у Новом Саду, захваљујући иницијативи више институција, међу којима је и Матица Српска. Подршку је за две деценије добило више од 2.500 талентоване деце.

„У ситуацији када имамо државу, која у многим доменима наша не може да помогне свом народу, то морамо да учинимо сами. Уз помоћ државе, то је најбоља могућа формула да помогнемо нашем свету и у расејању и тамо где су на својим вековним огњиштима, али где живе у неповољном политичком амбијенту“, наводи председник Матице српске, проф. др Драган Станић.

„Привредник“ је кроз историју имао велики број филантропа, који су несебично помагали. На списку су и Михајло Пупин, Јован Цвијић, Никола Тесла.

Ректор Универзитета у Београду, проф. др Владан Ђокић испричао је шта је пре 130 година Никола Тесла у говору са истог места поручио београдским професорима и студентима.

„Дешава се да човек удаљен од своје отаџбине, занет послом каквим се ја занимам, кад кад сметне с ума своје име народност и отаџбину, али тога код мене никад није било и надам се да неће и не може икада бити“, навео је Ђокић.

У Коларчевој задужбини, истим поводом, синоћ је приређена свечана академија.

Извор: РТС

Нема коментара

Напишите коментар