Признање Кустурици и Одбору за стандардизацију српског језика

Чланови Одбора за стандардизацију српског језика, као и прослављени режисер Емир Кустурица су међу добитницима признања „Културни образац“, које Министарство културе и информисања Србије додјељује за посвећен рад на корист српске културе.

Из Одбора за стандардизацију српског језика саопштено је да су ово угледно признање добили, између осталих, предсједник Одбора Срето Танасић, који је дописни члан Академије наука и умјетности Републике Српске.

Добитници су и чланови Одбора академик Предраг Пипер, професор Вељко Брборић, професор Милош Ковачевић и професор Александар Милановић.

Признање „Културни образац“ додјељује се установама и појединцима за посвећеност раду на корист српске културе.

Из Министарства културе и информисања Србије саопштено је да су добитници овогодишњег признања „Културни образац“ – Адам Црнобрња, Александар Милановић, Биљана Миљковић, Боги Митић, Вељко Брборић, Весна Буројевић, Владан Видосављевић, Димитрије Големовић.

Добитници су и Емир Кустурица, Јан Немчек, мати Јелена, игуманија манастира Жича, Коста Вуковић, Љиљана Берић, Марко Поповић, Милета Продановић, Миливоје Ранђић, Милош Ковачевић, Милош Шобајић, Мирослав Перишић, Никола Рацков.

Међу добитницима су и Огњан Крстић, Оливер Ђорђевић, Предраг Пипер, Радован Бели Марковић, Сара Цинцаревић, Саша Ракезић алијас Александар Зограф, Светислав Божић, Светлана Јовановић, Светлана Пејић, Славица Вујовић, Срето Танасић, те Хусеин Мемић Бели.

„Културни образац“ добили су: Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“, Градска управа Врање, Дом Јеврема Грујића, „Балкан салса бенд“ Јована Маљоковића, Народни музеј Крушевац, Народни музеј Лесковац.

Награда је додијељена и Научноистраживачком удружењу „Милутин Миланковић“, општини Бајина Башта, Основној школи „Милан Благојевић“ из Лучана, Установи за новинско-издавачку делатност „Панорама“, Позоришту „Тоша Јовановић“ из Зрењанина, те Савезу гуслара Србије.

Признања је синоћ, на свечаности у Југословенској кинотеци у Београду, уручио министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић, који је рекао да је замишљено тако да послужи као аналогија награди која се додјељивала током античких Олимпијских игара – Ловоров вијенац.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар