Промовисана књига „Путовање у прошлост србског народа“

Удружење грађана Ћиро Личка Калдрма –  Дрвар 14. 10. прославило је славу Покров Пресвете Богородице и том приликом промовисали су књигу Путовање у прошлост србског народа аутора Јове Вученовића,  Жељка Бурсаћа, Мирка Вујанића и Сретена Родића у парохијском дому у Батајници. Том приликома се окупило преко 100 људи.

Томислав Бокан из Покрета Динара – Дрина – Дунав је био кум славе.

Књига обухвата дуг временски период, од праисторије до данашњих дана. У књизи се могу прочитати славски обичаји, обичаји за велике празнике Божић и Васкрс. Једно од поглавља је времеплов догађаја који су се одразили на судбину српског народа. У књизи се такође налази скоро 1300 датума и догађаја, као и имена значајних Срба. Спорт је такође обухваћен овом књигом као битан сегмент друштвеног живота.

Отац Гаврило је благословио скуп и напоменуо да је велико задовољство бити на оваквом сабрању.

– Не можемо ништа чинити у будућноти ако не будемо цијенили и знали нашу прошлост. А наше прошлости нема без нашег Светог Саве. Он је цијело хришћанство у свом животу примијенио.

Један од аутора Мирко Радаковић поручује да нас је књига одржала и да без ње не можемо да идемо напријед.

– Ова књига је изашла прије 10 дана из штампе, писали су је Крајишници, ослањали су се на знање и писање других умних људи српског поријекла и опредјељења. Ово је књига богатог здања и богатог имања, говори о нашем идентитету и судбини нашег народа.

Жељко Бурсаћ поручује свима да причају „својој дјеци ко су им били преци“.

– Оно што нас је одржало је пјесма, зато смо и уприличили овај културно-умјетнички програм. Хвала вам свима који су дошли. Посебно мојим, Банијцима, Далматинцима и  Славонцима, и нашем братском Удружењу Никола Тесла из Апатина.

Један од аутора проф Мирко Вујанић каже да књига може да послужи као карта за путовање кроз вријеме и простор.

– Нажалост времена које се неће поновити и простора који смо бојим се заувијек изгубили. Узели су нам готово све материјално, али нам нису могли узети душу, а душа има потребу да се искаже што доказују књига и овај скуп.

Сретен Родић је обрадио неколико тема везане за његово дјетињство. Како каже одрастао је уз унску пругу.

– Колико ме је она радовала толико сам био и тужан. С обзиром да сам у средњу школу ишао у Дрвар чекао сам на -20 када су снијегови били до појаса по сат–два влак – рекао је Родић и додао да коме се не свиди књига може слободно врати.

Кажу да се Срби ријетко сложе, али Јово Вученовић констатутује да су се аутори ове књиге лако сложили.

– Жељко Бурсаћ је из Личке Калдрме, Сретен Родић је поријеклом из Дрвара, Мирко је из Обровца, а ја из Книна. Ово штиво је више научног карактера него што је за опуштање.

У културно-умјетничком програму наступили су ЗУ Славонија у срцу, фрулаш Раде Цвјетичанин, Жене из Батајнице и Ћиро Личка Калдрма – Дрвар.

Милена Богатић је читала стихове из своје збирке пјесама, те је Мирко Русмир читао своје стихове.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар