У Поречу отворена изложба о Тесли, Пупину и Миланковићу

У поречком Дому обртника 15. октобра отворена је изложба „Тесла, Пупин, Миланковић – тумачи Земљиних и свемирских тајни“.

Вишемесечним залагањем и трудом председника Заједница Срба Пореча Слободана Алексића у овом граду је уприличена изложба посвећена тројици српских научника светског гласа. Изложба је склопљена у сарадњи с Музејом Николе Тесле у Београду, Меморијалним центром Михајла Пупина у Идвору и Културним и научним центром „Милутин Миланковић“ у Даљу. На педесетак паноа у изложбеном простору Дома обртника тематским приступом делима тројице великана представљен је Теслин рад у Колорадо Спрингсу и на Лонг Ајленду, Пупинов допринос рендгенским снимцима и Миланковићева математичка теорија климе.

Изложбу је отворио и програм саставио и водио организатор манифестације Слободан Алексић, а присутнима су се обратили генерални конзул Републике Србије у Ријеци Горан Петровић, градоначелник Пореча Лорис Першурић и директор СКУЦ-а Пула Милан Рашула.

Уводна предавања о тројици научника изнели су ранији дугогодишњи директор Музеја Николе Тесле у Београду Владимир Јеленковић, управник КНЦ „М. Миланковић“ у Даљу Ђорђе Нешић и Слободан Алексић. У музичком делу програма учествовали су ученици Музичке школе Пореч.

Наредних месец дана предвиђено је да се у Клубу умировљеника „Галија“ и у Дому обртника у Поречу о тројици научника одрже предавања. О Тесли ће говорити Владимир Јеленковић, о Миланковићу Ђорђе Нешић, а о Пупину др Драголјуб Цуцић и Светислав Закић.

Гости су имали прилике да посете и звездарницу у Вишњану коју води познати астроном и едукатор младих Корадо Корлевић. Огромним телескопом посматрају се по нашу планету потенцијално опасни астероиди. По броју уочених астероида и успеху на том пољу ова звездарница је четврта у свету.

Изложба „Тесла, Пупин, Миланковић – тумачи Земљиних и свемирских тајни“ биће отворена до 15. новембра 2021. године, а постављена је у оквиру „Дана српске културе у Поречу“. Организатори су Заједница Срба Пореч – Паренцо, Веће српске националне мањине града Пореча, СКУЦ Пула и Координација Срба Истре. Почасни покровитељ манифестације је градоначелник Пореча Лорис Першурић. Посетиоци ће се тако, у наредних месец дана, упознати са делима научника који су дали велики технолошки и сазнајни допринос и времену у којем живимо.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар