Прњавор: Служен парастос за 22 жртве усташког терора

Код спомен-обиљежја на Радловцу, недалеко од Прњавора, данас је служен парастос за 22 Србина из села Млинци, Парамије, Чорле, Доњи Гаљиповци и Срповци које су усташе заклале на данашњи дан 1941. године.
Парастос су организовали Мјесна борачка организација Прњавор, општинска организација СУБНОР-а и породице жртава усташког терора.

Предсједник СУБНОР-а Раде Радоњић рекао је да је најмлађа жртва имала 17, а најстарија 49 година.

– Изгубили су живот само зато што су били Срби. Ти људи су били недужни што је додатни разлог да очувамо сјећање на њихову жртву – истакао је Радоњић.

Он је подсјетио да се у непосредној близини налази и такозвана Зихова јама, у коју су бацани Срби за вријеме Другог свјетског рата.

– У плану је да то мјесто буде означено и да се служи помен убијенима. Нема прецизних података о броју жртава које се налазе у тој јами, не знам ко би могао навести право стање и како су ти људи страдали, наводно су људи бацани у кречану – рекао је Радоњић.

Мирослав Војводић, унук убијеног Рајка Васића, рекао је да се више не смије ћутати о оваквим догађајима из прошлости.

– Морамо бити гласнији, причати шта нам се догодило у 20. вијеку, да нам се таква трагедија не би поновила. Сва стратишта, гдје год је страдао иједан невини човјек, без обзира на вјеру и нацију, морају бити обиљежена, посебно због младих који морају да схвате шта се догађало и да се боре да се то више никада не понови – рекао је Војводић.

На подручју општине Прњавор постоји још неколико масовних гробница из Другог свјетског рата, од којих су највеће у Штрпцима, Кремни, Поповићима, Вијачанима, Палачковцима и Илови.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар