Промотивним спотовима чувају српски језик

Поводом Међународног дана очувања матерњег језика 21. фебруара Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону покреће кампању за очување српског језика.

У оквиру ове кампање више спотова, у којима различитим наречјима, српским језиком говоре Срби из целе Србије, од Косова и Метохије до Војводине, из региона – Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе, као и из дијаспоре, биће емитовано на Јавном сервису – РТС, као и на друштвеним мрежама.

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон каже да је српски језик богат и разноврстан, да није најлакши за учење, али да је један од најлепших.

– Намера нам је да, у години када се у окружењу спроводи попис становништва, чији је један од кључних елемената баш матерњи језик, подигнемо свест о значају српског језика. Ми не можемо да утичемо на то како ће други називати свој језик, али можемо да утичемо на то како ћемо ми сачувати свој. У дијаспори је, с друге стране, српски језик основна нит која повезује читаву заједницу. Ако се језик заборави, та нит се прекида и губи се део идентитета. Сваки Србин, поготово припадник друге или треће генерације у иностранству, који поред језика државе у којој живи, зна и српски језик, представља мост између Србије и света и богатство за све нас – стоји у саопштењу које потписује Гујон.

Чланице Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) од 1999. године обележавају 21. фебруара Међународни дан матерњег језика како би промовисале језичку и културну разноврсност, као и вишејезичност.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар