Промовисана књига Милана Воркапића „Ал’ се овај Плашки изградијо“

У сали ГО Нови Београд промовисана је књига Милана Воркапића, Ал’ с овај Плашки изградијо. Књига је изашла поводом обиљежавања 25 година од прогона Срба из Хрватске са поруком да на сву муку и натоварену избјегличку невољу Крајишници и даље имају снаге да се нашале и насмију на свој рачун.

Књига има за циљ да насмије и развесели, а никако да увриједи како сам аутор каже „да подари дух прађедова“

– Изузетно је значајно за наш народ јер се он шалио и у рату. То је одлика виталности једног народа, исконска убијеђеност да послије кише долази сунце. Материјалне вриједности као шту су ношња, архитектура, алати можемо видјети у музејима, али какав је био наш ментални склоп можемо открити кроз записане шале и комичне ситуације.

Воркапић у књизи пише о шаљивим догађајима које је препричавао са својим пријатељима.

– Сада сам и ја у обавези да вас подсјетим на њих, а оне који нису знали да упознам са врцкавим духом нашег завичаја. Било је ту много људи који су били сјајни наратори и креатори шала. Мићо Јанчић – Воденичар, Нико Трбојевић – доктор Нико, Раде Јанчић – Кокан, Перица Колар, Перо Вукас – Симота. Захваљујем се свима који су ми помогли у прикупљању анегдота нашег завичаја, посебно сликару Владимиру Узелцу који је својим илустрацијимама употпунио књигу и Душану Компару без кога ова књига не би стигла у руке читаоцу.

Издавач књиге је Удружења Крајишника из Панчева.

Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар