АКТУЕЛНО:

Промовисани „Антологија поезије видовданских зборника 2015–2024.“ и први број часописа „Завет“

У просторијама Савеза Срба из региона 29. јуна представљени су Антологија поезије видовданских зборника 2015–2024. и први број часописа Завет у издању Српског књижевног друштва Завет Видовдану.

Антологија свједочи о деценији стваралашта чланова Српског књижевног друштва Завет Видовдану.

У плану је да часопис излази тромјесечно.

На самом почетку химну Боже правде отпјевала је седмогодишња Магдалена Шаровић и тиме отворила овогодишње видовданско саборовање.

Госте је поздравила предсједница СКД Завет Видовдану Маријана Шаровић.

– Антологија свједочи о труду, напору и раду свих нас протеклих година са жељом да очувамо традицију, културу и обичаје. У Антологији је заступљено преко 50 аутора, из Србије, региона и дијаспоре. Сам избор репрезентативних пјесама није био лак јер је требало сузити избор на оно што представља нас и што ће нас подјсетити ко смо, шта смо и одакле су нам коријени.

У Антологији поред поезије одабраних аутора налазе се и текстови пригодни за Видовдан, као и цитати.

– Потрудили смо се да изњедримо дјело које је важно не само у овом тренутку, него и за будуће нараштаје. Изузетно сам поносна што смо се данас окупили овим дивним поводом, а вама свима хвала што нам дајете подршку својим присуством и доприносом.

Госте је поздравио и потпредсједник СКД Завет Видовдану Милорад Шаровић.

– У Антологији је сабрана поезија која говори о страдалном Косову, о нашим мукама, о нашим патњама које нас стално прате од Видовдана 1389. па до дан данас. Морамо да се боримо за нашу свету српску земљу, не смијемо да одустанемо. Ми у нашем књижевном друштву смо схватили да је то нешто око чега морамо да се окупљамо и да се бавимо тим питањем.

Шаровић је напоменуо да ову књигу представљају баш тамо гдје треба у Савезу Срба из региона.

Народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта исказао је задовољство што се овај скуп одржава управо поводом Видовдана.

– Ово је прилика да се сјетимо наших славних српских јунака, свих невино страдалих од Косовског боја до данашњих дана. Свих који су страдали за отаџбину, вјеру, и за народ.

Линта је поручио да Савеза Срба из регион заступа једну мисао да Срби из региона треба да буду једно од најважнијих националних питања у Србији.

Један од аутора чија се пјесам налази у Антологији Ненад Дилберовић поручује да је од смрти страшнији једино заборав.

– Васкрсло је Косово 1912. у слави. Васкрснуће га Господ поново ако то у нашим молитвама буде тражено и нашим жељама. Васкрснуо је Господ српске јунаке Милоша Обилића, кнеза Лазара, све који су се борили на Косову до данас и ставио им вијенац страдалника за вјеру православну, крст часни и слободу златну. Наша епска поезија и гусле су те јунаке сачували од заборава, а на нама је да то наставимо. И кроз народну поезију и кроз све што ви радите заједно са Милорадом и Маријаном и сви они који носе Косово у срцу.

Видовданске повеље су додијељење Миодрагу Линти, сниматељу Милану Јовановићу, новинарки Драгани Бокун, Магдалена Шаровић, младом гуслару Вуку Дилберовићу, Елени Шаровић, Ненаду Дилберовићу, српском народном гуслару Саши Лакетићу, Драгићу Бугарину као и ауторина који су застушљени у Антологији: др Јасмини Милошевић, Илинки Марковић, Милораду Голићу, Миладину Дабетићу, Милану Џакићу, Снежани Јовицки, Марку Јовицком, Танасију Илићу, Вишњи Гаћеши, Бранку Конатару, Ивици Ковачевићу, Драгиши Симићу, пјесницима из Републике Српске Зорки Аврамовић Чордашевић и Миладу и Весни Обреновић.

У културно-умјетничком програму учествовали су гуслар Саша Лакетић, млади гуслар Вук Дилберовић, здравичар Драгиша Симић и фрулаш Драгић Бугарин.

Аутори су прочитали по једну пјесму, а на крају званичног програма отишли су на заједнички ручак.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

Нема коментара

Напишите коментар