АКТУЕЛНО:

Расрбљивање Црне Горе трајан пројекат власти: Срби за вијек са 90 спали на 28 одсто!

Потпредседник Скупштине општине Беране, историчар Горан Киковић, истакао је као фрапантан податак да је, по последњем попису, Срба у Црној Гори свега 28,73 одсто са интенцијом даљег пада тог броја.

За 110 година, од пописа 1909. године где се преко 90 одсто грађана изјаснило као Срби, и где је Црна Гора била карактерисана као ‘пијемонт српства’, ‘Српска Спарта’, ‘драга српска круна’ и ‘буктиња српске слободе’, што су и потенцирали угледни писци и песници – Лаза Лазаревић, Алекса Шантић, Симо Матавуљ, Бранко Радичевић, дошло се до тога да таква Црна Гора живи само у историјским списима, документима, књигама, песмама…, навео је Киковић.

Он напомиње да је “историјска вертикала Црне Горе престала да постоји доласком комунистичког режима 1945. године и покретања, како је казао, тзв. црногорског питања. У садашњим уџбеницима историје и српског језика пише да су Срби окупатори. Не само 1918., већ да су још Немањићи окупирали Црну Гору!“. Он сматра да би држава Србија требало да поради на побољшању положаја, а предлаже статус конститутивног народа за Србе.

Срби треба да имају право на националне, културне и просветне институције и своје уџбенике на српском језику. Ако се ситуација настави погоршавати, треба тражити и српске разреде у заједничким школама или своје националне школе на српском језику, истакао је Киковић.

Као велике проблеме, наводи и недостатак квалитетног информисања и адекватно политичко представљање. ‘

Срби су у Црној Гори економски угрожени и без икаквог су утицаја на креирање државне политике. На првом попису из 1909. године Срба је било од 317 856 грађана или 94,38 одто, а данас чине само 28,73 % са интенцијом пада овога броја. Достојанствена Црна Гора је престала да постоји послије доласка комунистичког режима на власт 1945. године. Тада долази до покретања црногорског питања, а нова нација је рођена 1. маја 1945. године након објављивања текста о црногорском националном питању у листу Борба, аутора књижевника Милована Ђиласа. Од тада, па до данас траје убијање душе и националне свијести Црногораца – наводи Киковић.

Киковић истиче Дучића (“Вјерујем у Бога и српство“) и појашњава да и он вјерује у Бога и у српство у Црној Гори и да ће садашње стање да се промијени на боље.

У земљама окружења постоји крађа српског језика, а да би се убиједили грађани Црне Горе како постоји такозвана црногорска нација ствара се црногорски језик, за који они тврде да постоји хиљаду година, појашњава он.

Киковић табелом о броју запослених у јавном сектору указује на стање Срба у Црној Гори.

Служба предсједника Црне Горе – 15 запослених, 0 Срба

Заштитник људских права и слобода – 18 запосленик, 0 Срба

Управа за кадрове – 34 запослена, 0 Срба

Државна ревизорска институција – 44 запослена, 3 Србина

Генерални секретаријат Владе – 106 запослених, 0 Срба

Секретаријат за законодавство Владе – 21 запослен 0 Срба

При МУП-у 2.825 припадника, 149 Срби

Министарство просвјете – 54 запослених, 4 Србина

Министарство правде – 19 запослених, 0 Срба

Министарство рада и социјалног старања – 76 запослених, 0 Срба

Министарство науке – 19 запослених, 0 Срба

Министарство културе – 34, само 1 Србин

Министарство саобраћаја – 18 запослених, 1 Србин

Министарство одбране – 184 запослених, 14 Срба

Министарство вањских послова – 63 запослених, 1 Србин

Министарство за људска и мањинска права – 15 запослених, 1 Србин

Министарство здравља – 42 запослених, 1 Србин

Министарство економије – 89 запослених, 4 Србина

Министарство финансија – 125 запослених, 10 Срба

Уставни суд – 32 запослених, 1 Србин

Врховни суд – 46 запослених, 0 Срба

Управи суд – 21 запослених, 0 Срба

Апелациони суд – 27 запослених, 0 Срба

Привредни суд – 39 запослених, 1 Србин

Вијеће за прекршаје – 22 запослених, 0 Срба

Иако, по сумњивом попису актуелне власти, у Црној Гори има око 28,3, одсто националних (етничких) Срба, погледајте табелу броја и процента запошљених грађана српске националности у најзначајнијим црногорским институцијама по посљедњем државном истраживању. Погледајте табелу актуелне државне власти и сами закључите у каквом је положају српски народ, закључује Киковић.

Преузето са: српска.24

Нема коментара

Напишите коментар