Рaзговор са Живком Бјелановићем, предсједником УО Српског историјско-културног друштва „Никола Васојевић“ Беране

Десет година успјешног рада – Успјели смо да афирмишемо српску културно-историјску баштину на подручју Васојевића


Српско историјско-културно друштво„Никола Васојевић“ Беране како каже његов предсједник Живко Бјелановић, урадило доста на плану културе и организовало велики број манифестација у протеклих десет година радећи на афирмацији Српске културно-историјске баштине на подручју Васојевића.
Иако радимо у веома тешким условима јер, до сада напомињемо да никада нисмо добили средства од државних институција културе Црне Горе, иако смо уредно конкурисали неколико пута“, казао је Бјелановић.

Наше друштво је основано прије десет година услед потребе да се очува српско културно-историјско наслеђе и српски ентитет сјеверног дијела Црне Горе, као и у циљу привредног и туристичког развитка превасходно области која обухвата територију Васојевића као највећег српског племена и сјеверни дио Црне Горе, који сваког дана напуштају млади људи захваљујћи погубној политици ДПС-а“, подсјетио је Бјелановић и истакао:

Он је подсјетио да је ово друштво основао 2008. Горан Киковић, са групом угледних беранских историчара, али да није више предсједник нити функционер друштава, јер је кад је ступио на дужност предсједника СО Беране 2014. године поднио оставку желећи да буде предсједник, који поштује све НВО подједнако. Тада је за предсједника изабран правник и некадашњи функионер у општини Беране Живко Бјелановић.

Потом смо и покренули и часопис ‘ГЛАС ХОЛМИЈЕ’ ради борбе за историјску истину. Часопис за књижевност, историју и културу ‘Глас Холмије’, који излази на српском језику и ћириличном писму од јуна мјесеца 2012. године, чији оснивач и издавач је Српско историјско-културно друштво ‘Никола Васојевић’, Беране, доживио је и свој 39. примјерак. Његов главни и одговорни уредник је Горан Киковић, историчар и хроничар Васојевића који је и аутор 8. књига из области српске историје у Црној Гори“.

 

Зашто смо покренули часопис “Глас Холмије“!?

Бјелановић објашњава да је у временима поремећеног система вриједности, кад носиоци новог глобалног поретка настоје да потисну традиционалне културне и историјске вриједности и умјесто њих на видно мјесто истакну нешто што нема додирних тачака са урођеном духовном снагом и традиционалном културном и научном баштином српског народа, група скромних и вриједних ентузијаста, одлучила је да покрене часопис ‘Глас Холмије’, како би дала допринос очувању свега напредног, по чему смо се кроз вјекове препознавали у цивилизованом свијету.

Познато је да се некада област око ‘свете’ васојевићке планине Ком, гдје живи највеће српско племе, називала Холмија, што нас је и опредијелило да наш часопис штампамо под тим именом.

Управо Ком, тај див међу планинама, давао горштачку и интелектуалну снагу српском народу овога краја, потребну да би се опстало на овим просторима и одољело бројним ударима различитих завојевача, који су настојали да поробе поносно Васово племе и избришу га са мапе живих. Тим прије, јер је Холмији као држави, односно кнежевини ударио темеље и један од најобразованијих Васојевића кнез Никола Милошевић Васојевић, познат као Никола Конзул, кога је 30. маја 1844. године насилна смрт претекла да своју замисао спроведе у дјело.

Настојимо да се између корица овог часописа нађе све оно што завређује пажњу са жељом да, између осталог, као будни хроничари свога времена, одбранимо српски језик и ћирилично писмо, које је вјековима постојало на ‘светим водама’ Лима.

Зато нам је важно шта мисле уважени читаоци које увијек позивамо на сарадњу, јер су они подржали наш подухват, како би заједнички одговорили постављеном задатку. Њихов суд и сугестије су нам главне одреднице, јер ‘глас народа је Божји глас’, кога треба уважавати, онако како су Васојевићи уважавали и у својим срцима носили аманет прадједовски, јер само у њему станује нада за неко боље сјутра. На путу до тог бољитка потребна су нам оштра пера и пуно духовног мастила, које ће оставити трајни запис, јачи од огња и мача, који виси над нашим главама. Увјерени да је Бог Васојевићима и у овим тешким вренемима тако нешто и подарио нудимо читаоцима ‘Глас Холмије’ или боље речено ‘глас истине’, у нади да завријеђује пажњу и интересовање и шире читалачке публике“, појаснио је Бјелановић.

Бјелановић наводи и да окупљени у Српском историјско-културном друштву „Никола Васојевић“, Беране, вјерују у исте вриједности и циљеве и дијеле визију садржану у идеји општег привредног, економског, културног и социјалног развоја овог краја.

„Једнако важан циљ за чије се остварење друштво залаже је јачање свијести о вриједности културне разноликости и идентитета, очување традиционалних вриједности, обичаја и манифестација, као и презентација културног наслеђа и умјетничког стваралаштва српског народа области Васојевића“, истиче он.

Напомиње и да је Српско историјско-културно друштво „Никола Васојевић“ Беране, преко часописа „Глас Холмије“, учинило велики помак, јер је до сада издало 39 примјерака часописа.

Бјелановић је појаснио да је наставак штампања часописа и издавање истог има за циљ не да буде само часопис који информише љубитеље писане ријечи, већ да постане институција која ће повезивати заједнице српског становништа на сјеверу Црне Горе, промовисати српске писце и ћирилично писмо, анимирати локалне и донаторе са територије цијеле Црне Горе и Србије у циљу сталног прибављања нових наслова часописа и промоцију књига, а различитим промотивним акцијама доприносити оснаживању везе заједнице српског народа који живи на територији Црне Горе.

Овим активностима писаца, историчара, књижевника а и читаоца радимо да сачувамо српску културну баштину на овом подручју, превасходно на ћириличном писму, представљало би предуслов за боље упознавање српског језика, богаћење речника, и уопште повезаност са књигом и писаном ријечи. Кроз јачање везе са књигом, младим људима се омогућава и упознавање са својим културним наслеђем и јачање везе са матицом Србијом“, наводи Бјелановић.

Он додаје и да ће током ове 2019. године радити на промоцији књига које ће бити заједнички организоване од стране Српског историјско-културног друштва „Никола Васојевић“, Удружења ратних добрвољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца регионална организација Беране и Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању из Андријевице, у циљу јачања Српске културне мреже под називом СНО (Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине ) и ове промоције ће се одржати у мјестима на чијем простору дјелује и наша мрежа, као и на простору Србије и Републике Српске.

„Наш циљ је очување културног и језичког идентитета и посебности српског становништва на сјеверу Црне Горе, кроз унапређење часописа ‘Глас Холмије’ и интензивну медијску кампању у периоду од дванаест (12) мјесеци.

Све ово поштовани грађани што радимо и намјеравамо да радимо смета властима у Црној Гори који својом квази историјом и квази културом жели да наметне нашем народу и да створи неког новог Црногорца, који нема никакве везе са Србином. Зато им смета наше друштво које опстаје десет година без икакве помоћи државе Црне Горе и уз минималну или готово никакву помоћ општине Беране.Поручио је на крају разговора Живко Бјелановић.

Разговор водио: Давид Лалић

Нема коментара

Напишите коментар