Српско друштво „Свети Сава“ Бијело Поље освештало просторије

БЈЕЛОПОЉЦИ ЋЕ И УБУДУЋЕ ИЋИ СТОПАМА СВЕТОГ САВЕ


Са оснивачке скупштине Српског друштва Свети Сава“ Бијело Поље

На Савиндан 27. Јануара 2019. У Бијелом Пољу је формирано Српско Друштво “Свети Сава“ за чијег је предсједника изабран Др Иван фуртула, док су чланови Савјета Српског друштва Свети Сава: Др Иван фуртула, Љиљана Раичевић, Др Никола Раосављевић, Бојана Јуришевић, Др Милош Шапоњић,Кристина Радојевић, Мирко Гојачанин, Срђан Дробњак, Радован Мандић, Велибор Обрадовић, Бранко Станић, Милош Којовић, Жељко Обрадовић,Александар Куч и Горан Рика Војиновић.

Циљеви Српског друштва Свети Сава су:  Очување, промовисање и подршка свете Српске Православне Цркве, Српског језика, ћириличног писма, историје и културног наслеђа Српског народа на подручију Црне Горе, на подручију бивше Југославије и дијаспоре; све врсте помоћи Српском Православном народу у Црној Гори и на простору бивше Југославије и дијаспоре; хуманитарна и материјално-финансијска помоћ појединцима, удружењима и организацијама; сарадња са другим организацијама које имају сличне циљеве и активности. Дјелатности друштва у наредном периоду биће: организовање културних, хуманитарних и других свечаности у складу са циљевима Српског друштва Свети Сава и законом; штампање и издавање публикација; и свих видови хуманитарних и друштвених акција усклађеним са циљевима Српског друштва Свети Сава.-како нам је рекао  Александар Куч, који је у Српском друштву “Свети Сава“ Бијело Поље задужен за односе са јавношћу.

Овим путем обавјештавају из Српског друштва “Свети Сава“  да се канцеларија српског друштва „Свети Сава“,  налази у „Новом тржном центру“  и да је почела са радом и да се врши упис нових чланова радним данима од 10 до 14. часова.

Александар Куч је истакао да је Бијело Поље мултетничка средина, у којој се требају истицати и посебности Срба, који су вјековима присутни на овим просторима. Срби имају своје светиње какве су црква Светог Петра и Павла и Никољац. Он је подсјетио да је ту настало и Мирослављево јеванђеље и да је приподно да се друштво зове именом првог српског просветитеља Светог Саве.

На други дан Васкрса у Бијелом Пољу су освештане просторије Српског друштва “Свети Сава“.

Присутнима се на почетку свечаности обратио др Иван Фуртула, предсједник УО друштва који је казао следеће:

“ Поштовани чланови Друштва, уважени гости, Христос воскресе!
Искористићу прилику да поздравим присутне свештенике, као и цијењене представнике Српског националног савјета и Матице српске.

Размишљајући о томе како бих започео причу о нашем Друштву,схватио сам да ћу наше Друштво најбоље представити тако што ћу говорити о разлозима који су нас навели да организујемо Оснивачку скупштину на Савиндан ове године. Мислим да ће прича о тим разлозима на најбољи могући начин показати циљеве којима ће наше Друштво у свом будућем раду стремити.

Међу првим разлозима за оснивањем нашег Друштва био је незавидан положај српског народа у Црној Гори, положај који се из године у годину погоршава,и који у многим сегментима постаје неподношљив. Мишљења сам да смо потешкоћама у којима се налазимо нехотично и донекле допринијели и сами, својом неслогом, свађама и пођелама.То је можда био још један од разлога стварања нашег друштва,тежња да наш град добије заједничку кућу гдје ће сви Срби,без обзира на политичку или било коју другу припадност,бити добродошли, и која ће бити мјесто превазилажења наших међусобних разлика.

Један од најзначајних разлога ,тј. циљева нашег постојања је борба за очување нашег вјерског и националног идентитета. Вјерски и национални идентите Срба су два лица једне медаље, јер као што Црква не може без свог вјерујућег српског народа,тако ни српски народ не може без духовног вођства и утјехе своје Српске Православне Цркве. Српска Православна Црква проживљава тешке дане,и наша је дужност и обавеза да, кад год и гдје год је то могуће,будемо од помоћи и користи нашој Цркви.

Такође, као неизоставни дио очувања националног идентитета Срба на овим просторима мора се нагласити борба за очување српског језика и ћирилице, као и културног и историјског насљеђа Срба. Српски језик и ћирилица су већ деценијама изложени систематском сузбијању, и једна од централних дужности нашег Дриштва је да се том сузбијању одупре. Истовремено, културна достигнућа и историјски подвизи нашег народа се се присвајају, прекрајају и ниподаштавају,као да се наш народ покушава претворити у дрво без коријена. Такве покушаје никада и ни по коју цијену не смијемо допустити.

На крају, али не зато што су најмање, већ зато што су највише важни,поменућу хуманитарне циљеве нашег Друштва. Живећи у брзим,и за све нас не тако лаким временима, лако заборављамо да у нашем окружењу, а неријетко у нашем комшилуку живе људи који не могу задовољити ни најосновније потребе које би им омогућиле, не живот по мјери човјека,него живот уопште. Невјероватно је,али истинито и трагично, да у 21. вијеку на овим просторима живе људи који знају шта значи гладовати,и шта значи страх од смрти од глади. Зато је најсветији циљ нашег Друштва помоћ управо тим особама, и са задовољством могу истаћи да је наше удружење већ спровело неколико акција хуманитарног типа, при чему могу обећати да су те акције само мала најава активности које планирамо спровести у предстојећем периоду.

С надом да ћемо се показати достојним имена највећег српског светитеља,нашег духовног оца Светог Саве, желим нашем Друштву дуг и плодоносан рад на корист српског народа у Бијелом Пољу,али и ван њега!-закључио је др Фуртула у свом обраћању члановима друштва и гостима који су били присутни предсједник Српског националног савјета Црне Горе др Момчило Вуксановић, Из Српског информативно-културног центра Свети сава из Подгорице Баћко Милачић,из Матице српске-друштво чланова у Црној Гори били су присутни: мр Радован Фемић и Маријана Обрадовић као и делегација Српске народне одбране Васојевића и лимске долине из Берана у саставу: Горан Киковић,предсједник, Бранислав Оташевић, секретар, Мило Јоле Цикић Шљакић, члан предсједништва и Драгослав Вукићевић, секретар младих.
Потом су освештане просторије овог друштва од стране свештенства Бјелопољског епархије Будимљанско-никшићке које је поздравило рад овог друштва и пожељело му плодоносан рад у будућности.

Прилог припремио: Горан Киковић, главни и одговорни уредник портала и часописа “Глас Холмије“-Беране.

Нема коментара

Напишите коментар