Остојић: Срби су жртве, а агресори паравојне муслиманске и хрватске формације

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић изјавио је данас да су у рату у БиХ Срби били жртве, а агресори паравојне формације муслиманског и хрватског народа о чему свједоче трагични догађаји у Сијековцу, Добровољачој улици у Сарајеву и „Тузланској колони“ 1992. године.

– Након дешавања у Сијековцу, страдања у Добровољачкој улици у Сарајеву, десило се страдање недужних војника ЈНА и у Тузли 15. маја 1992. године. Агресију нису извршили Срби, који су били жртве у сва три догађаја, а агресори су били паравојне формације муслиманског и хрватског народа – рекао је Остојић новинарима уочи обиљежавања 31 године страдања у „Тузланској колони“.

Он је истакао да је циљ обиљежавања овог значајног датума и да се укаже на то ко је на просторима бивше БиХ и Југославије започео рат, ко су били прве жртве, а ко агресори.

– Рат су започела друга два народа, српски народ био је жртва и желио је само да живи на својим просторима, у оној држави у којој је до тада живио. Послије страдања у Сијековцу, Сарајеву и Тузли услиједио је и егзодус српског народа из ових крајева – навео је Остојић.

Предсједник БОРС-а је указао на апсурдност правосудног система у БиХ, посебно дијела који се бави процесуирањем ратних злочина.

– Тај правосудни систем је продужена рука Хашког трибунала и дио је пројектованог подухвата којим се жели приказати да је српски народ на овим просторима био агресор, да су припадници Војске Републике Српске починили злочине, геноцид, да се једино њима суди – оцијенио је Остојић.

Према његовим ријечима, тренутно је 140 људи из реда ВРС и политичког руководства Републике Српске у казаматима у БиХ и по западној Европи, а у фази оптужбе је 230 људи, са тенденцијом да ће их бити још више.

– Те чињенице довољно показују да постоји пројекција којом се жели створити наратив и убјеђење да су Срби били агресорска војска, а да су друга два народа били жртве, те да се тиме негира постојање Републике Српске као међународно признате творевине, а наша борба да опстанемо на својим просторима да се прикаже као неки вид агресорског рата – каже Остојић.

Он је у име БОРС-а позвао руководство и комплетан политички естаблишмент који води народ у Републици Српској да се нађу инструменти и методе да се стане украј оваквом накарадном и апсурдном правосудном систему БиХ.

– Правосудни систем БиХ је толико апсурдан, колико је апсурдна и држава у којој живимо – оцијенио је Остојић.

Он је позвао грађане да у понедјељак, 15. маја, присуствују обиљежавању 31 године од страдања припадника ЈНА у „Тузланској колони“, које ће бити организовано на мјесту страдања на Брчанској малти у Тузли и испред спомен обиљежја подигнутог у њихову част на Градском гробљу Пучиле у Бијељини.

Муслиманске снаге су 15. маја 1992. године напале колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти тузланску касарну и том приликом су убијена 54 припадниика ЈНА, 78 је рањено, док су 44 заробљена од којих су петорица касније убијена, а остали злостављани и мучени.

Тузланску колону, у којој је било 600 војника и њихових старјешина, те 200 моторних возила напали су припадници муслиманског МУП, Територијалне одбране и „Зелених беретки“.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар