Пливањем за Часни крст широм Српске обиљежено Богојављење

Богојављенско пливање за Часни крст, поводом данашњег празника Богојављења, организовано је широм Републике Српске.

На Богојављење се плива 33 метра, што симболизује године Христовог живота, а ономе кo je први стигao до Часног крста уручене su награде које су обезбиједили организатори.

15.16 – Никола Благојевић из Добоја први је допливао до Часног крста на Медвјеђем језеру – Крчмарица у Пакленици Горњој на Озрену.

У Петрову је Марко Мишић из Карановца добио златник као побједник пливања за Часни крст на Орловом језеру.

У Теслићу је Слободану Купрешаку из Бања Врућице, као најбржем на ријеци Велика Усора, уручена новчана награда, прелазни Часни крст у власништво од једне године, те диплома Витеза Часног крста.

14.50 – Поводом обиљежавања великог хришћанског празника Богојављења, у традиционалном духу већ шесту годину за редом, данас је у општини Језеро одржана манифестација пливање за Часни крст у организацији Српске православне парохије језерске и Општине Језеро. Први до Часног крста допливао Бојан Марић и понио титулу Часног витеза.

14.15 – Шеснаестогодишња Слађана Милићевић из Невесиња прва је допливала до Часног крста у ријеци Неретви. У пливању је учествовало више од двадесетак младића и неколико дјеце углавном из Мостара, али и околних мјеста, а први пут у Неретви је запливала и једна дјевојка.

14.10 – Тридесетједногодишњи Милош Брковић из Прњавора први је допливао до Часног крста на богојављенском пливању на ријецу Укрини у Палачковцима у овој општини.

 

Брковић је у овој светковини учествовао од самог почетка 2013. године, а први пут је освојио Часни крст.

14.00 – Лука Ђурановић из Котора код Мркоњић Града први је допливао до Часног крста у језеру Балкана од Мркоњић Града и освојио златни дукат вриједан 500 марака.

Укупно је пливало 16 пливача, међу њима је била и десетогодишња дјевојчица Кристина Билић из Аустрије, којој је данас рођендан.

13.20 – Стефан Ђокић /21/ из Бијељине први је допливао до Часног крста на језеру Сњежница и за побједу је добио златник.

Ђокић је био први од 62 пливача, међу којима је била и једна жена.

13.05 – На Рајској Плажи на Дрини код Братунца 13.пут се пливало за Часни Крст. У конкуренцији 33 момка, најбржи је био Бранимир Томаш 25.годишњи студент пољопривреде. Њему је припало признање и награда у виду часног крста и 300 КМ.

БРАТУНАЦ, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ – Бранимир Томаш из Братунца побједник је пливања за богојављенски Часни крст, које је данас тринаести пут одржано на Дрини код братуначке Рајске плаже.

13.00 – Први је до Часног крста у Бањалуци допливао Томислав Батар. 

Њему је ово друго пливање за Часни крст на Богојављење у Бањалуци, а то му, како је рекао, представља посебну част, посебно што је данас допливао први.

За Часни крст данас је пливао и градоначелник Бањалуке Драшко Становуковић, који је рекао да му је то била част јер сваки човјек „носи свој крст без обзира на године и послове које обавља“.

Он је додао да му је ово трећи пут да се пријављује за пливање за Часни крст, али му се данас први пут остварила жеља да буде међу 33 изабрана пливача од стотине младића који се сваке године пријављују за учешће.

12.50 – У Вишеграду поред ћуприје на Дрини пливало се за Часни крст. Наступило је 13 пливача, а бољи од осталих био је припадник МУП-а Републике Српске Александар Спасојевић из Рудог.

ВИШЕГРАД, 19. ЈАНУАРА /СРНА/ – Побједник Богојављенског пливања за Часни крст, које је одржано крај ћуприје на Дрини у Вишеграду је Александар Спасојевић из Рудог.

12.48 – Осамнаестогодишњи Вељко Јовановић побједник је традиционалног пливања за Часни крст, које је поводом Богојављења организовано на Требишњици.

Јовановић је пети пут пливао на Богојављење у Требишњици, а трећи пут је први допливао до Часног крста.

Међу учесницима богојављенског пливања у Требишњици данас је био и градоначелник Требиња Мирко Ћурић. Данас су за Часни крст пливале и три дјевојке.

12.46 – Ђорђе Мочевић побједник је традиционалног пливања на ријеци Жељезници у Источној Илиџи, за шта му је начелник општине Маринко Божовић уручио златни дукат.

– Част ми је што сам први допливао до Часног крста. Ово је велико задовољство и позивам све пријатеље и суграђане да и наредних година учествују у овој величанственој манифестацији – рекао је Мочевић новинарима.

12.43 – У Приједору је до Часног крста у Сани први допливао петнаестогодишњи Алекса Крнета.

12.34 – Стефан Столић из Пољавница код Новог Града данас је први допливао до Часног крста у ријеци Уни.

– Лијеп је осјећај учествовати. Вода је била хладна, али може се издржати – рекао је 23-годишњи Стефан који је у пливању за Часни крст учествовао трећи пут, а ово му је прва побједа.

За Часни крст у Новом Граду данас је пливало 18 учесника, међу којима и једна жена и 13-годишњи дјечак.

12.27 – Дејан Симић први је у Котор Вароши дошао до Часног крста побиједивши пред великим бројем суграђана одржано на ријеци Врбањи.

Побједник данашњег такмичења је добио златни дукат, дар Душка Лаловића, умјетничку слику Горана Чупића и заставе Војске Републике Српске и Српске, а сви остали учесници добили су пригодне поклоне као награду за испољену одважност и љубав према православној вјери и традицији.

12.24 – Никола Росић први допливао до Часног крста у ријеци Сави у Градишци.

12.21 – Билећанин Срђан Леро побједник је богојављенског пливања за Часни крст на Билећком језеру.

Леро је први допливао до Часног крста, међу 30-так младића и двије дјевојке који су ове године учествовали.

Он је рекао новинарима да у пливању за Часни крст учествује три године, те да је ово други пут да је побиједио.

Међу учесницима богојављенског пливања за Часни крст на Билећком језеру биле су и двије дјевојке Николина Ђерић и Лана Самарџић, које су новинарима рекле да први пут учествују у пливању, те истакле да им је велика част што су учествовале.

https://arh3.rtrs.tv/arhiva/2022/01/19/tvclip050975.mp4

Прије пливања за Часни крст у Саборном храму Светог Саве у Билећи служена је Света литургија.

12.15 – Богојављенско пливање за Часни крст, по девети пут, одржано је и на Сави у дистрикту Брчко.

Овогодишњи, освајач Часног крста је Жељко Лазић, коме је то пошло за руком, други пут за редом. Учествовало је 28 пливача из Брчког, који су већина чланови Пливачког клуба Атос.

Сунчани дан на Сави измамио је и више стотина посматрача. Према оцјени организатора, све је протекло у најбољем реду, што је добра увертира и за наредну годину.

11.56 – У присуству свештенства и бројних грађана, за Часни крст у Фочи је пливало 36 учесника, а први је до Часног крста стигао двадесетогодишњи Давид Дракул .

https://arh3.rtrs.tv/arhiva/2022/01/19/tvclip050974.mp4

Богојављенском пливању претходила је Света литургија у Светосавском храму и литија од храма до пливалишта на Ћехотини.

Нема коментара

Напишите коментар