Богојављенско пливање за Часни крст у Трпињи

Поводом Богојављења 19. јануара у Трпињи се традиционално и ове године пливало за Часни крст, а победио је једанаестогодишњак из Норвешке.

Православни верници у многим земљама на празник Богојављења чувају традицију пливања за часни крст. Тај обичај се негује и на истоку Хрватске у Трпињи где се на језеру Пањик већ неколико година уназад окупља велики број пливача. На празник када се обележава крштење Христово пред бројном публиком окупило се 52 момка и једна храбра девојка које ниска температура и хладна вода нису омели да се православни обичаји сачувају од заборава.

– Осећај је неописив, мотивише ме то што је ово један од наших верских обичаја који симболизује Исусово крштење у реци Јордан само што је код њих било топлије, код нас је јануар и температуре су у минусу, али желимо да очувамо православну традицију у зимском периоду – рекао је учесник Љубан Вујанац из Трпиње.

Његов колега Урош Наранчић дуги низ година учествује у Богојављенском пливању не само на нашем подручју.

– Већ дуги низ година пливам овде, четири године смо пливали у Даљу, а колега и ја смо три године одлазили у Сремску Митровицу на пливање и од тамо смо донели обичај Богојављенског пливања на наше подручје. Осећај се не може описати, мотивише ме вера, традиција и наши обичаји које треба неговати и поштовати – каже Урош.

Освајач једанаестогодишњак из Норвешке

Овогодишњи освајач часног крста је најмлађи учесник Лука Николић из Норвешке, једанаестогодишњи дечак који је са родитељима дошао провести годину дана у очевом родном месту како би научио српски језик и упознао се са животом својих предака.

– Дошао сам из Норвешке овде у Трпињу да годину дана идем ту у школу и научим српски језик. Следеће године ћу исто бити присутан на пливању како бих предао часни крст. Победа ми значи пуно и јако сам срећан – рекао нам је Лука.

Лука је на пливању био са татом који је ове године први пут учествовао на Богојављенском пливању, али се на хладноћу не жали јер у Норвешкој живе у најсевернијем граду и навикли су на ниске температуре. Додаје како традицију треба задржати и очувати, те су баш из тога разлога дошли у Трпињу да своју децу упозна са животом људи овде.

Пре пливања у Цркви Вазнесења господњег одржана је литургија након које су се учесници и мештани окупили на Пањику. Литургију и благослов пливача уприличио је парох трпињски јереј Марко Шукунда који је присутне подсетио на важност данашњег празника и чување традиције у нашем народу.

– Бог се јави – Ваистину се јави! То је наш древни поздрав на данашњи дан, дан који означава крштење Господа Исуса Христа у реци Јордану. Ми смо се јутрос литургијски у Цркви сабрали да би и молитвено прославили крштење Господа Исуса Христа у Јордану, од Јована пророка, претече и крститеља. Данашњи празник као што му само име говори Богојављење означава јављање Бога, Бога који се јавио у три лица син који се крштава, Дух свети у виду голуба који слеће на Христа и Бог Отац који речима “Ово је син мој љубљени који је по мојој вољи” потврђује свако дело Христово овде на земљи. Управо у томе контексту крштења Христовог односно освећивања токова Јордана, река и целокупне творевине настао је овај обичај пливања за часни крст – рекао је јереј Марко Шукунда.

Литија која је традиционално од Цркве ишла до језера ове године је изостала због епидемиолошких мера, али се учесници надају како ће већ следеће године моћи поново испоштовати и тај обичај у овоме месту.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар