Реакције на Шмитову одлуку о поништењу закона Српске: Осуде из Бањалуке, подршка из САД и Британије

Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, као и бројни други политичари из Српске, осудили су одлуку Кристијана Шмита, кога као високог представника у БиХ не признаје Српска, да поништи два закона тог ентитета који се тичу Уставног суда БиХ и објављивања његових одлука. Са друге стране, Шмита подржавају Вашингтон и Лондон.

Српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је да је Кристијан Шмит главна препрека унутрашњем дијалогу и даљем кретању БиХ ка Европској унији.

„На изабраним представницима народа је да тај процес доведу до краја, за шта постоји пуна опредељеност Републике Српске, а на Шмиту је само то да оде из БиХ“, нагласила је Цвијановићева у интервјуу Срни.

На питање да прокоментарише данашњи медијски иступ Шмита, Цвијановићева је рекла да, нажалост, овакви његови потези удаљавају БиХ од тог пута, јер дерогирају и ометају суверено доношење одлука институција на свим нивоима власти.

Она је нагласила да је управо Шмит тај који својим нелегалним присуством урушава владавину права у БиХ због које, тобоже, доноси исто тако нелегалне одлуке.

„Све и да је изабран у складу са процедурама, а није, он нема надлежност да поништава одлуке Народне скупштине Републике Српске“, нагласила је Цвијановићева.

Она је указала да је управо Уставни суд БиХ, на чије поштовање одлука упозорава Шмит, рекао и да високи представник да би био легалан мора да буде верификован у Савету безбедности УН.

„То значи да су управо странци, укључујући и Шмита, први који не поштују одлуке Уставног суда БиХ, док лицемерно позивају друге да то раде“, констатовала је Цвијановићева.

Цвијановићева каже да у Сарајеву нису заинтересовани за предлог из Републике Српске у вези са решавањем 14 приоритета.

„Нису за то заинтересовани што ми говори о неколико ствари, али можда су две, три важне. Као прво, нико није заинтересован за европски пут БиХ, то су само испразне флоскуле.
Битно је да знамо да је тако. Као друго, они су кадри да жртвују 13 приоритета само да се не изврши једна тачка у оквиру једног приоритета која каже да треба реформисати Уставни суд БиХ и регулисати одлазак страних судија“, каже Цвијановићева.

Њима је битно да остану стране судије и заједно са ОХР-ом мењају уставну структуру на неуставан начин, да би се земља централизовала и удовољило сталној кукњави политичара из реда бошњачког народа, указала је Цвијановићева.

Подршка Шмиту из САД и Британије

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Босни и Херцеговини подржала је одлуке високог представника међународне заједнице у БиХ Кристијана Шмита.

„Одлуке Народне скупштине Републике Српске о усвајању закона о неизвршавању одлука Уставног суда БиХ и изменама и допунама Закона о објављивању закона и других прописа РС су неуставни и намерни напади на Дејтонски мировни споразум, уставни поредак БиХ и државу Босну и Херцеговину“, поручили су из амбасаде САД.

Они су навели да овај „напад на Дејтон има последице“, те да „САД снажно подржавају високог представника у коришћењу бонских овлашћења за одбрану Дејтонског мировног споразума и заштиту Уставног суда БиХ, који је чувар владавине права у БиХ“.

„Сједињене Америчке Државе подржавају суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер Босне и Херцеговине и наставиће да сматрају појединце укључене у антидејтонско понашање одговорним за своје поступке“, закључили су из амбасаде САД.

И Амбасада Велике Британије у БиХ подржала је Шмитов потез

„Велика Британија поздравља и у потпуности подржава данашње одлуке високог представника у БиХ с циљем спречавања ступања на снагу овог закона и унапређења Кривичног закона БиХ како би се релевантним правосудним и институцијама за спровођење закона дали начини за деловање на покушаје подривања уставног поретка“, поручили су из британске амбасаде.

Они су истакли су да је деловање које су предузеле власти у Републици Српској „јасан и бесраман покушај испитивања оквира и стабилности ове земље“.

„Сви политичари и званичници не треба да имају заблуде, овакво понашање је незаконито, противуставно и неприхватљиво“, закључили су из амбасаде Велике Британије у БиХ.

Немачки дипломата Кристијан Шмит, чије именовање за високог представника у БиХ није потврдио Савет безбедности УН, како је предвиђено Дејтонским споразумом, одлучио је да поништи законе које је Народна скупштина Републике Српске недавно донела и наметне измене кривичног закона БиХ на начин да се радње којим се нарушава уставни поредак државе треитирају као кривично дело.

Република Српска неће прихватити ниједну одлуку лажног високог представника, рекао је раније председник Републике Српске Милорад Додик.

sputnikportal.rs
Преузето са: ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар