Веритас: Хапшење двојице Срба из Барање наставак застрашивања

Документационо-информативни центар Веритас је оцијенио да се посљедњим хапшењем у Хрватској двојице Срба из Барање, под оптужбама за наводне ратне злочине 1991. године, наставља тренд застрашивања преосталих Срба у тој земљи.

Тај тренд хапшења Срба у Хрватској се по правилу сваке године интензивира пред почетак годишњих одмора, са крајњим циљем да се они који су отишли не враћају, а они преостали да се натјерају на одлазак, указује Веритас, чији је предсједник Саво Штрбац.

У саопштењу су наведена реаговања Барањаца да је мало вјероватно да би неко ко је убијао хрватске војнике 1991. године, све ове године остао да живи у Хрватској и са пуним кућама разног оружја и муниције, како тврди хрватска полиција.

Подсјећају да је због сумње да су 1991. године у Барањи убили припадника Збора народне гарде, те још двојицу злостављали, јуче осјечко-барањска полиција ухапсила двојицу тадашњих припадника српских паравојних јединица, а за трећим, који је недоступан, расписана је потјерница.

Хрватска полицијаније навела имена ухапшених, него само године старости у вријеме инкриминисаног догађаја /41, 36 и 19/.

Они се терете да су заробили и физички злостављали припаднике ЗНГ, тада старих 32, 38 и 42 године, од којих су једног усмртили, а двојицу предали припадницима друге српске паравојне формације, који су након неколико дана, такође, пронађени усмрћени.

У саопштењу полиције се, као посебан куриозитет, наводи да је приликом претреса кућа и других просторија којима се користе осумњичени, пронађено и одузето шест ловачких пушака, два пиштоља, 422 комада разне муниције, разна документација и фотографије, те да ће против њих бити покренути и прекршајни поступци, а затим и управни због трајног одузимања оружја.

Веритас напомиње да су од почетка ове године, осим ове двојице Барањаца, ухапшена још четири Србина са подручја Хрватске. Тројица су ухапшена по хрватским међународним потјерницама ван Хрватске /Југослав Видић у САД, Војислав Бузаковић у Ирској, Миленко Марић у Великој Британији, посљедња двојица већ и изручени у Хрватској/ и један приликом уласка из Србије у Хрватску /Чедо Смиљанић/.

У мају ове године хрватски медији су пренијели податке Државног тужилаштва Хрватске да је због злочина почињених у „домовинском рату“, кривични поступак у протекле три деценије покренут против укупно 4.000 особа, од којих је до сада осуђено 707, пресуду их чека још 499, а истрага се води против 139 особа.

Према Веритасовој анализи, међу процесуиранима је око три процента припадника хрватских оружаних снага, а сви остали су припадници бивших ЈНА и Српске војске Крајине и понеки добровољац, од којих је у присуству процесуирано тек око 13 процената.

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свијета је до сада, по Веритасвој евиденцији, ухапшено најмање 187 Срба, од којих су 74 изручена Хрватској.

Тренутно се у хрватским затворима због кривичних дјела ратних злочина налази 33 лица српске националности, од којих је 16 правоснажно осуђено, док су остали под истрагом, оптужбом или чекају правоснажност пресуда.

Веритас оцјењује да хрватско правосуђе, из дана у дан, из године у годину, несметано, у скоро потпуној медијској тишини, хапси Србе широм свијета, отвара нове истраге, подиже оптужнице и доноси углавном осуђујуће пресуде припадницима бивших ЈНА и Српске војске Крајине, због наводних ратних злочина.

Они на тај начин, оцјењује се у саопштењу, поткрепљују свој званични наратив рата деведесетих година прошлог вијека, према којем су наводно водили одбрамбени рат.

Тако су, истиче се у саопштењу, Хрвати створили и аутентичан „модел“ процесуирања непријатеља за ратне злочине, којег као свој бренд, извозе по Европи, укључујући и самопроглашено Косово, гдје су већ почели да штанцају оптужнице против протјераних Срба.

– То се у хрватској пракси показало и доказало као веома ефикасан начин одбране од повратка протјераних и „убјеђивања“ преосталих да и они крену у „тихи егзодус“ – оцјењује Веритас.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар