Рекордан број тестираних, лекари поручују грађанима да не излазе за викенд ако не морају

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да морамо полако улазити у нормалне токове живота. Излазимо из фазе изолације, прелазимо у фазу личне одговорности, истакао је Гојковић. Првог маја славимо солидарност, зато морамо солидарно и одговорно сви заједно да избегавамо контакте који нису неопходни – тада ћемо успети без даљих изненађења, указао је имунолог Срђа Јанковић.

У Србији је до сада 9.009 потврђених случајева коронавируса. Шест особа је преминуло у последња 24 часа. Борбу са ковидом 19 изгубило је укупно 179 пацијената. У последња 24 часа тестиране су 6.703 особе, новозаражених је 285.

Хоспитализовано је 2.479 људи, а 71 је на респиратору. Излечена су до сада 1.343 пацијента.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић је на конференцији за новинаре рекао да је Влада изменила одлуку о мерама заштите током празника – забрана кретања почиње од 18 часова и трајаће до суботе у 5 часова ујутру.

Старији од 65 ће моћу у шетњу два пута, у суботу и недељу забрана кретања почиње од 18 часова и траје до 5 ујутру.

Током викенда ради смањивања социјалних контаката важи забрана окупљања више од двоје људи и то ће бити контролисано.

Професор Гојковић је рекао да излазимо из фазе изолације и улазимо у фазу личне одговорности.

Апеловао је на све који не морају да излазе напоље за викенд да то и не ураде.

„То је једногласан закључак Кризног штаба здравствене струке. Мере у суботу и недељу остају исте као данас, и молимо по хиљадити пут за личну одговорност, максимално избегавање контаката, јер то је кључ у наредном периоду, а не само за викенд“, рекао је Гојковић.

Истакао је да са здрављем нема компромиса и да се тражило најбоље решење за све.

„Одлуку смо донели водећи рачуна о епидемиолошким аспектима и о очекивањима како ће се грађани понашати, то је основно“, рекао је Гојковић.

Говорећи о променама првобитне одлуке о забрани кретања за празник, Гојковић је рекао да није тајна да су у оквиру здравственог Кризног штаба постојала различита мишљења у вези са првомајским празницима, јер је део струке био за максимално ригидне мере, а било је, каже, и оних за још либералнији став.

„Солидарно и одговорно заједно да избегавамо контакте“

„Али, гледајући целокупну ситуацију, да три-четири дана имамо стално испод тих фамозних пет одсто заражених у односу на тестиране, да имамо у сваком тренутку добар преглед ситуације, данас смо фактички једногласно на Кризном штабу донели ову одлуку“, рекао је Гојковић.

Како каже, струка је свесна да ово јако дуго траје и определили су се да за 1. мај буде ригидних мера, док у суботу и недељу важе мере као радним данима, с тим што је и даље неопходно указати на значај мера дистанцирања.

Имунолог Срђа Јанковић каже да ваља нагласити да је са делимичним ублажавањем мера, неопходно избегавање контаката, што постаје есенцијално.

„Првог маја славимо солидарност, солидарно и одговорно сви заједно да избегавамо контакте који нису неопходни, онда ћемо успети без даљих изненађења“, рекао је Јанковић.

Истакао је да особе које су оздравиле од ковида 19 имају заштитна антитела.

Говорећи о заражавању код деце, доктор Јанковић каже да деца могу да се заразе коронавирусом и да се то потврдило у свим земљама.

„У овом тренутку стручњаци у нашој земљи не могу да потврде наводе швајцарског имунолога Данијела Кохера да деца немају рецепторе и да не могу да се заразе коронавирусом“, каже он.

Јанковић је истакао да се код нас активност вируса снижава.

„Али у овом тренутку последње што бисмо саветовали је да деца долазе у контакт са бакама и декама. Таква стратегија не долази у обзир, деца могу да се заразе. То што имају блажу клиничку слику или уопште немају симптоме је добро, али то не значе да не могу да преносе вирусе. То је бар непобитно доказано“, рекао је Јанковић.

„Коришћење заштитне опреме да постане навика“

Директор Инфективне клинике Горан Стевановић рекао је да је од 1.843 укупно тестирана у Београду, у последња 24 сата позитивно 90 особа, што је највећи број и лагани раст у односу на претходних неколико дана.

Каже да то није забрињавајуће, јер је у оквиру оног што је пожељно – мање од пет одсто тестираних је позитивно.

Стевановић је рекао да је највећи део наше популације у Београду, што је и највећи фактор ризика. Упозорава да је и поред ублажавања мера, важно да људи буду међусобно на дистанци и да користе заштитну опрему, што би требало да постане навика.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић одговорио је на нападе на лекаре молбом да се лечење остави онима који то знају да раде.

Гојковић је рекао да Кризни штаб, који чине људи здравствене струке, не коментарише, као ни до сада, политичка питања, али да као лекар може да каже да су сва окупљања неодговорна и непримерена. Тако је одговорио на питање како струка гледа на синоћна окупљања и бакљаде на крововима.

О школској години

Зоран Гојковић је рекао да ће у наредном периоду разматрати о наставку школске године за основце и средњошколце, као и за наставу на факултетима.

Рекао је да су на Кризном штабу до сада донете одлуке везане за рад предшколских установа и нижих разреда, односно продуженог боравка деце од првог до четвртог разреда.

„Још никаква одлука није донета у вези с наставком школске године за основце и средњошколце, а самим тим и за наставу на факултетима“, рекао је Гојковић.

Према његовим речима, то ће се у наредном периоду анализирати и у зависности од епидемиолошке ситуације процењивати.

У Забели заражена 22 затвореника

У пожаревачком затвору Забела код 22 затвореника регистровано је присуство вируса корона, они су смештени у посебном павиљону и у добром су стању, рекао је Зоран Гојковић.

„Они су издвојени у посебном павиљону што је епидемиолошки веома добро“, рекао је Гојковић.

Указао је да је у осталим затворима ситуација под потпуном контролом.

Преузето са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар