Резултат непоштовања прописа – 140 заражених у Геронтолошком центру у Нишу

Од укупно 424 пацијента који су у последња 24 сата оболели од ковида 19, њих 140 су штићеници Геронтолошког центра у Нишу. Заражена су још четири запослена у том центру, рекао је покрајински секретар за здравство у Влади Војводине и члан кризног штаба Зоран Гојковић на конференцији за медије. Епидемиолог Бранислав Тиодоровић апеловао на све руководиоце сличних установа да поштују мере.

У Србији су до 15 часова регистрована нова 424 случаја коронавируса, што значи да је укупан број 4.054. Преминуло је још пет особа, а укупан број преминулих је 85. То су подаци саопштени на конференцији за медије.

У последња 24 сата тестирано је укупно 2.646 особа, што је највећи број тестираних до сада. На респиратору се налази 138 особа.

Зоран Гојковић је рекао да је ситуација у Геронтолошком центру у Нишу последица непрофесионалног односа и непоштовања прописа. Наводи да је установљен читав низ неправилности у раду центра које су довеле до тако великог броја заражених.

„Дозвољаване су посете штићеницима дома од стране родбине, изласци штићеника ван дома, што је од самог старта епидемије прописима било строго забрањено.“

Истиче да има индиција и да су се крили симптоми код неких корисника у самом почетку инфекције.

Због тога је након прелиминарних извештаја у преподневним часовима приведен директор центра и да је против њега поднета кривична пријава за тешко дело против здравља људи, за које је запрећена затворска казна од 12 година.

Гојковић је рекао да је то показатељ да све мере које су уведене нису рестриктивне саме по себи, као и да можемо да видимо шта се догоди ако појединац не поштује мере и до каквих последица може да доведе непоштовање протокола и принципа.

Наводи да порука свима након овога може да буде да држава ради свој посао и да ће сви они који не поштују мере Владе бити строго кажњени.

„На свима нама је да узмемо у памет шта значи када се не придржавамо мера“, истакао је.

Додаје да највећи број грађана поштује све мере, али да и даље постоји мали број људи који све ово доживљава лагодно и комотно, због чега ћемо сви имати мање или веће проблеме.

Докле може да доведе неодговорност појединаца

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић је рекао да је постојао утисак да се смањује притисак према КЦ Ниш и да је нова ситуација прави пример који показује докле може да доведе неодговорност оних који морају да поштују и спроводе мере у установама.

„Имамо 140 позитивних међу штићеницима центра и четири међу запосленима. Осталих 77 су негативни у тој установи. Они су сви стављени у изолацију, цео центар је у изолацији. Скоро смо при крају пребацивања позитивних штићеника и четири радника. Клинички центар је све то збринуо“, навео је Тиодоровић.

Додао је да је у новом делу КЦ оформљена ковид болница и да је на располагању још 460 постеља.

„У овој фази сигурно ћемо моћи да извршимо ту обавезу према југоистоку Србије и да збринемо све којима је потребна помоћ. Велика ствар је и што смо у Лесковцу припремили ковид болницу и она ће ових дана бити спремна за прихват паицијената“, истакао је.

Тиодоровић је рекао да је стање заражаних из нишког геронтолошког центра сада у фази лаке клиничке слике, али је упозорио да су то стари људи и хронични болесници.

„Сада је битка за њихове животе, да смањимо сваку могућност и ризик. Сви здравствени радници ће се трудити да не дође до оног што смо најмање очекивали“, рекао је епидемиолог.

Позвао је све оне који воде сличне установе да не буду емотивни у ситуацији када треба спроводити законе и мере којима се смањује могућност заражавања.

„Многи међу онима који су посећивали дом нису учинили много доброг. Морамо се понашати до краја врло одговорно и са гвозденом дисциплином“, поручио је Тиодоровић.

Значајни фактори и најслабије карике

На питање која су три најзначајнија фактора у српском сценарију, Гојковић је рекао да први представљају мере које су уведене на време, апсолутно онако како је требало и интензитетом какав је захтевала епидемиолошка ситуација.

Као други фактор је истакао личну и заштитну опрему коју имају сви запослени који су у директном контакту са великим бројем оболелих.

„И трећа, можда најважнија карика, јесу здравствени радници, систем, лекари, медицинске сестре, нездравствено особље, сви они који се у болницама и домовима здравља боре за живот грађана“, рекао је Гојковић.

Као најслабију карику у држању вируса под контролом, Гојковић је издвојио непоштовање мера које су једине сврсисходне за решавање ситуације.

„Зато вас молимо, придржавајте се строго мера, водите рачуна о дистанци, а ако имате тегобе, јавите се лекару. А систем и радници ће вам помоћи да што боље победите болест“, рекао је Гојковић и захвалио свим здравственим радницима и грађанима који поштују мере, као и припадницима војске и полиције.

Појаснио је и да медицинска сестра која је преминула у болници на Звездари није била заражена коронавирусом.

Не постоји проблем с респираторима

Бранислав Тиодоровић је истакао да на респираторима тренутно има 138 пацијената, и да се примећује благи тренд опадања ако се упореди са претходним подацима. Каже да то може дати почетни оптимизам, али да је онима који доспеју на респиратор највише угрожен живот.

„Морам отворено да кажемо Србија располаже са довољно респиратора, слободних и оних који ће бити спремни у случају потребе да се употребе“, рекао је.

Наводи да је целокупна активност набавке респиратора покренута на време и да је обезбеђено да клинички и мобилни респиратори могу да се достављају брзо и хитно тамо где је то потребно.

Наглашава да тај проблем не постоји и да се респиратори обезбеђују и у новим болницама које се отварају.

Ипак је апеловао на све грађане да се понашају одговорно.

Зоран Гојковић је рекао да су грађани о свим мерама које су доношене правовремено информисани и да ће то бити случај и убудуће.

Истиче да се епидемиолошка слика у Србији анализира из сата у сат и да ће се зависно од тога одлучивати какав ће даље бити режим у вези са појединачним и групним мерама.

На питање да ли ће старији моћи напоље у шетњу под одређеним условима, Гојковић је рекао да је струка исказала висок степен забринутости за старије.

„Они су нам највише на памети, о њима највише бринемо, али и даље сви морамо да схватимо да мере које Влада спроводи нису непотребне и рестриктивне, већ да су уперене управо да се спасу животи наших грађана“, рекао је.

Апеловао је на све грађане да строго воде рачуна о социјалном дистанцирању и да је то кључ свега.

Стигли брзи тестови

Бранислав Тиодоровић је потврдио и да су набављени брзи тестови, али је рекао да се они не могу користити од самог почетка јер особа мора добрим делом да преболи болест, и да они служе као оријентација.

Додаје да постоје особе које су боловале у другој или трећој недељи и да ће бити времена да се ти тестови искористе. Наводи да су они добри, лаки за спровођење и да брзо дају резултат.

„Већа корист од њих ће бити у мају и јуну. Сви капацитети ће данас и сутра добити те тестове“, навео је.

Указао је и на лошу ситуацију када је реч о заражавању здравствених радника у лесковачкој болници, на инфективном одељењу.

Каже да заштитне опрема није коришћена или да је према ономе што се зна, коришћена недовољно добро и да је зато лекарка инфектолог тамо умрла.

„Они су практично остали без особља, седморо њих је оболело и то је само још један доказ колико је важно да здравствени радници користе заштитну опрему“, навео је Тиодоровић.

Зоран Гојковић је рекао да постоје појединачни случајеви појединих колега који иду по старој логици „неће то мене јер ме није пет-шест недеља“.

Зато је апеловао на све раднике да стриктно поштују протокол и личне мере заштите и указао да је то начин да имамо што мање заражених здравствених радника.

Вест преузета са: РТС

Нема коментара

Напишите коментар