Ристић упутио протестно писмо италијанском амбасадору у Хрватској

Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић упутио је италијанском амбасадору у Хрватској протестно писмо у вези са непримјереним садржајем објаве постављене на Твитер налогу Амбасаде Италије у Хрватској у којој се у контексту меморијализације јасеновачких жртава изражава солидарност са хрватским народом.

Ристић је од Амбасаде затражио да ту објаву уклони и упути јавно извињење преживјелим жртвама геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској /НДХ/, као и њиховим потомцима.

Он је указао да је садржај објаве изазвао велико узнемирење грађана Републике Србије, а посебно преживјелих, односно потомака жртава геноцида почињеног над стотинама хиљада Срба, као и десетинама хиљада Јевреја и Рома на подручју НДХ.

– Познато је да је систем концентрационих и логора смрти НДХ у Јасеновцу, чији сте локалитет посетили у оквиру комеморације недужним српским, јеврејским, ромским и другим жртвама, по показаној бестијалности хрватских усташа био најмонструозније губилиште у читавој Европи током Другог светског рата /1939-1945/ – навео је Ристић.

Он је у протестном писму подсјетио да су припадници хрватског народа били жртве репресивног државног, војног и полицијског апарата НДХ искључиво у оној мјери у којој су их власти те исте НДХ перципирале као своје противнике.

Истовремено, припадници српског, јеврејског и ромског народа били су у НДХ јасно означени као они које треба у потпуности физички, идентитетски и вјерски истребити, навео је Ристић, преноси „Спутњик“.

– Стога остаје нејасно то на који се тачно сегмент хрватског народа односе изрази Ваше солидарности у контексту културе сећања на јасеновачке жртве – напомиње Ристић.

Према његовим ријечима, садржај објаве, осим тога што укључује увреду ријетким преживјелима јасеновачког губилишта и стотинама хиљада њихових потомака широм простора некадашње Југославије, истовремено представља грубу и јавну дисторзију геноцида почињеног над Србима, Холокауста и Самударипена коју Музеј жртава геноцида одлучно одбацује и осуђује.

– У име Музеја жртава геноцида, националне установе културе Србије која се бави научним истраживањима и меморијализацијом страдања на подручју окупиране Југославије током Другог свјетског рата, а нарочито жртава геноцида почињеног над припадницима српског, јеврејског и ромског народа на подручју НДХ у истом периоду, упућујем одлучан протест и јавну осуду због непримјереног садржаја објаве постављене 22. априла на званичном Твитер налогу Амбасаде Италије у Хрватској у којој се у контексту меморијализације јасеновачких жртава изражава солидарност са хрватским народом – навео је Ристић.

Прузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар