АКТУЕЛНО:

Рогољи код Градишке – мјесто гдје се може сагледати трагична историја Срба

Код Спомен-комплекса у Рогољима код Градишке данас је одата почаст погинулим борцима из овог краја у Првом, Другом и посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату.

Положени су вијенци и цвијеће крај бисте народног хероја Стевана Дукића, те служен парастос за девет погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата, више од 100 погинулих бораца и жртава Другог свјетског рата и пет солунских бораца.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да се на овом мјесту може сагледати трагична историја српског народа у овом мјесту, али и на цијелом подручју Градишке и Републике Српске.

„Наша је обавеза да дођемо на ово мјесто и поклонимо се свим жртвама које су уградиле животе у темеље Републике Српске и борили се за слободу у којој живимо. Свједоци смо историје српског народа, који је добио све претходне ратове за слободу. Нажалост, још нисмо остављани на миру да се слободно развијамо, него сваки дан морамо да се за то боримо“, истакао је Аџић.

Он је нагласио да се због тога не смију заборавити жртве и младима се мора пренијети шта значи борба за слободу и Републику Српску, која је једини гарант опстанка Срба на овим просторима.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Рогољи Славко Васиљевић навео је да је Спомен-комплекс код родне куће народног хероја Стевана Дукића један од ријетких на овим просторима који је на једном мјесту објединио споменике жртвама из Првог, Другог свјетског рата и одбрамбено-отаџбинског рата.

Васиљевић је навео да је, уз помоћ градоначелника и Градске управе, ове године реновирана кућа народног хероја, замијењена столарија, постављена фонтана и нови јарболи, а у плану је фарбање ограде и уређење зеленила у Спомен-комплексу.

Вијенце и цвијеће су, осим породица погинулих, положили представници града, градске и мјесне Борачке организације, СУБНОР-а, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила и Савјета мјесне заједнице.

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар