Владика Јоаникије: Добили смо неискрену и понижавајућу понуду

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије изјавио је да је формула коју је Митрополија црногорско-приморска добила од црногорске владе за регистровање цркве „неискрена, неодговарајућа, непримјерена и понижавајућа, супротна Уставу и међународним обавезујућим актима“.

Јоаникије је у „интернет литији“ оцијенио да таква понуда Владиног експертског тима није усаглашена ни са чим, осим са „злом вољом власти“, преноси подгорички портал CdM.

– Она на један циничан начин хоће да нас доведе у ситуацију да ми пристанком на такву формулацију заправо ликвидирамо сами себе – казао је владика и додао да црква не бјежи од евиденције, али да држава не може да крши њихова основна права и да брише историју и субјективитет.

Владика је подсјетио да је Влада понудила наставак дијалога тек послије истека рока који је Црква дала, али да начин на који су добили позив, пред закључење рада Скупштине, није много обећавао.

Према његовим ријечима, власт је рачунала да ће Црква одбити дијалог, пошто је прошао рок који је био назначен.

– И да нас пред цијелим светом оптуже да ми нећемо дијалог, да смо ми овде нека фанатична група која не поштује државу, неће да разговара итд. Пошто то није успјело, они представљају да смо ми неки антидржавни елемент. Ја чврсто стојим на становишту да ова власт, са оваквим понашањем више угрожава државу, њену стабилност и будућност од било кога другог – оцијенио је он.

Он је додао да Црква нема намјеру да излази на изборе, да је испод части и одговарати на такве непримјерене оптужбе, поручујући да се Црква не бави политиком, већ да се бори против „зла, неправде и непоштовања државе“.

– Када се ријеши ова ствар, ми нећемо имати потребу да се бавимо овим стварима, ако су наша права загарантована – рекао је Јоаникије.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар