Савез крајишких удружења обележио славу и Дан Републике Српске

Савез крајишких удружења је 08.01.2023. године обележио Дан и Крсну славу Републике Српске у Новом Саду. Прошла је 31 година од настанка Републике Српске, поноса српског народа, а Савез крајишких удружења своје поштовање према овој “љепотици и миљеници“ љубоморно чува од “свих којима смета туђа срећа, правда и слобода“. Поштоваоци националног јединства и снаге окупили су се да заједнички обележе рођендан и крсно име Републике Српске. Свечаност су својим присуством увеличали свештеници Српске православне цркве, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, помоћник градоначелника Новог Сада Станко Љубичић, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац, кум славе Душан Дућа Видекањић, представници завичајних удружења, као и појци и уметници.

Као што је обичај у српског народа, почетак свечаности обележило је ломљење славског колача уз молитве и све православне обичаје. Потом су уследиле химне Републике Србије и Републике Српске у извођењу етномузиколога, мелода и композитора Хаџи Николе Мијовића.

Савез крајишких удружења своју мисијију одрађује на највишем нивоу, а чланице савеза поручују “нека свако речи замени делима и свима нама ће бити боље“.

Скупу се обратила председница Савеза крајишких удружења, а уједно организатор и домаћин свечаности Ранка Срдић Милић, која је истакла да је ово седмо окупљање поводом обележавања Дана и славе Републике Српске у организацији Савеза крајишких удружења. Такође, Милић је нагласила у чему је значај и посебност Републике Српске:

  • Република Српска нам је све оно што пише у Парку Младен Стојановић: истина, правда и слобода, оквир за наше деловање у будућности. Међутим, не треба се одрицати ни имена Босна, јер како је рекао наш дипломата, правник, политичар, књижевник Дучић “Босна припада ономе ко је скапавао за њу на турском коцу и аустријском конопцу“.

 

У име Представништва Републике Српске у Србији, установе која успешно обавља мисију Републике Српске у Републици Србији, присутнима се обратио господин Млађен Цицовић, који је истакао значај јединства и сабраности српског народа:

  • Нека вам је на радост и на здравље Христово рођење, нека вам је на здравље и на радост Дан Републике Српске 9. јануар, дан када ми из Републике Српске увек из почетка шаљемо поруку мира и шаљемо поруку да је изузетно важно за наш народ и за наш опстанак да будемо јединствени и сабрани јер само јединствени и сабрани ћемо обезбедити будућност. Ми из Републике Српске славећи 9. јануар увек се прво сетимо свих наших страдалника, који су своје животе уградили у темеље Републике Српске и Републике Србије и који су своје животе дали за слободу и будућност нашег народа.

 

У име Града Новог Сада присутнима се обратио помоћник градоначелника Станко Љубичић:

 

  • Част ми је што присуствујем данашњем обележавању Дана Републике Српске и крсне славе Светог Стефана. Град Нови Сад је поносан на своју разноликост и богатство. Различитост треба да негујемо, а посебно српску културу без обзира на то из којих смо крајева. Ми смо једна етничка групација и нико не може да нас раздвоји. Само сложни, поносни и достојанствени можемо напредовати и крочити у ново сутра. Град Нови Сад даје подршку активностима крајишких удружења и наставиће то да ради са задовољством за јединство и слогу нашег народа.

Програм су употпунили наступи народног гуслара Витомира Вулина, етномузиколога Ање Недељков, етномузиколога, мелода и композитора Хаџи Николе Мијовића, мултиталентованог уметника Вељка Љуштине и братско-сестринског двојца Вање и Ђорђа Туропољац.

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар