АКТУЕЛНО:

Протест у Сјеверној Митровици: Ухапшени полицајац Слађан Трајковић није крив

У центру сјеверног дијела Косовске Митровице данас је одржан мирни протест са којег је поручено да ухапшени бивши припадника Косовске полицијске службе Слађан Трајковић није крив, те затражено његово пуштање на слободу или бар да му буде одређен кућни притвор јер му је здравствено стање погоршано.

Учесници скупа подршке Трајковићу носили су транспаренте на којима је писало на српском и албанском језику „Ухапсите мене и ја сам Слађан“, „Мој отац је невин“, „Правда за Слађана!“, „Јел` ја немам права на лечење зато што сам Србин?“, „Слађан није криминалац ни злочинац“.

Трајковићева супруга Сузана упутила је апел мисијама Кфора и Еулекса да помогну, истичући да је њен супруг неосновано оптужен.

„У случају мог супруга се види да ми Срби немамо никакву подршку, никакву заштиту и још једом да нагласим да је мој супруг невин“, рекла је Трајковићева и поручила да премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти треба да се преиспита гдје су биле његове полицијске снаге када су рађене провјере 2013. године.

Она напомиње да је њен супруг интегрисан у косовску полицију и да су вршене провјере.

„Како је могуће да човјек који је радио девет година за њих од прије два мјесеца, када су скинули униформу, буде ратни злочинац? Слађан важи за угледног гађанина и у Бошњачкој махали гдје има подршку свих комшија Албанаца, с тим што нико не смије да изађе јавно и да му пружи подршку баш због Куртијевог терора, зато што су људи преплашени. Имамо 10 свједока, али нико не смије јавно да изађе да му да подршку“, рекла је Трајковићева.

Она је упозорила да је здравствено стање њеног супруга угрожено и да он не добија потребну терапију.

„Слали смо таблете са српском маркицом, нису дозволили. Прошле сриједе купили смо таблете са косовском маркицом – узели су, али му их нису доставили. Дају му таблете од којих мршави. За 15 дана је смршао пет килограма. Нисмо контактирали никог из међународне заједнице, контактирали смо Кфор и Еулекс, нису хтјели да разговарају са нама“, навела је Трајковићева.

И Трајковићева кћерка Јелена поновила је да је њен отац невино оптужен.

„Мој отац лежи у импровизованом логору. То није затвор, да је затвор, он би имао нормалне услове. Њему не дају да адвокат унесе овлаштење које би потписао и тиме овластио мајку да подигне новац са његове банковне картице. Не можемо да подигнемо његову плату да бисмо му уплатили кантину. Он нема право на лечење, не дозвољавају му лекове, ништа“, навела је Јелена.

Она је замолила представнике међународне заједнице да реагују.

„Ми само тражимо правду и да се спроведе истрага каква треба, да је не спроводи само албанска полиција, већ и неко из Еулекса. Албанска тужитељка је без права слала полицију код свједока, иако су наш отац и адвокат тражили да свједоци дођу у суд и погледају мог оца у очи и кажу да је он крив за то за шта га терете“, каже Јелена.

Адвокат Дејан А. Васић, који заступа Слађана Трајковића, захвалио је представницима медија и рекао да ће њиховим извјештавањем бити скренута пажња на случај „Трајковића из Митровице“ који је осумњичен да је наводно током 1999. године извршио кривично дјело ратни злочин над цивилним становништвом.

„То је човјек који је изнад свега водио рачуна о једнакости и помогао да у насељу у којем је живио, у Бошњачкој махали, не дође до ексцеса између Албанаца и Срба. У миру је живео и са Србима и Албанцима и они су заједнички дошли да му пруже подршку, а да суду прије одлучивања о наставку мјере његовог судског притвора покажу да јер ријеч о добром домаћину који није заслужио ово што су се дешава“, рекао је Васић.

Он је навео да је поступак трентно у фази одлучивања о захтјеву тужилаштва за продужење притвора и да би одлука требало да буде донесена данас или сутра.

„Инсистирао сам да се његови пријатељи скупе данас како би суд који треба да донесе одлуку имао у виду да би блажом мјером могло да се постигне да се кривични поступак одвија несметано. Ми тражимо да се Слађану дозволи да дође кући и да се од куће брани против лажних оптужби које му се стављају на терет“, рекао је Васић и додао да би, по његовом мишљењ, Трајковић требало под хитно да буде пребачен у болницу у Косовској Митровици код љекара који су га до сада лијечили како би му се спасио живот.

Пријатељ и комшија ухапшеног Слађана Трајковића Арафат Љатифи рекао је да га познаје 23 године и да сматра да је Трајковић на правди Бога оптужен.

„Живио је са Албанцима у Бошњачкој махали, његове колеге Албанци долазили су код њега на славу гдје сам и ја био присутан. Како одједном после 23 године да неко покаже прстом, ухапси га? Значи, све треба да нас похапсе, да кажу да смо ратни злочинци. Знам да је невин стоодсто. То је само нешто политички“, додао је Љатифи.

Након окупљана у центру Митровице, родбина, комшије и пријатељи Слађана Трајковића кренули су у протестну шетњу до моста на Ибру.

Некадашњи припадник Косовске полицијске службе Слађан Трајковић ухапшен је 15. децембра у Јужној Митровици гдје је отишао да купи лијекове. Њему је 17. децембра одређен притвор од 30 дана, а оптужен је за наводне ратне злочине против цивилног становништва у Вучитрну 1999. године.

Трајковић је некадашњи припадник МУП-а Србије, а у полицији самопроглашеног Косова био је ангажован од 2013. године. Оставку је поднио заједно са осталим полицајцима Србима са сјевера Космета и тренутно се налази у притворском центру у Подујеву.

 

Преузето са: атвбл.рс

Нема коментара

Напишите коментар