Седмо Завичајно вече Бирач Дрина у Београду окупило хиљаду земљака

Традиционално половином марта већ седам година Завичајно удружење Бирач Дрина у Београду окупља земљаке на Завичајној вечери, а исто је било и ове године, 16. марта у препуној сали ресторана „Интер- Холивуд“ на Лединама, гдје се око хиљаду Бирчака и Подрињаца и њихових пријатеља нашло на једном мјесту и уз пјесму и игру веселило до касно у ноћ.

Програм вечери почео је наступом Културно- умјетничког друштва „Свети Ђорђе “ из Шековића који су се представили играма из завичаја.

Госте је на почетку поздравио домаћин, Драго Ашћерић, предсједник Удружења Бирач Дрина, који је поносно истакао чињеницу да је ово данас једно од најбројнијих Удружења у Србији.

„Надам се да ћемо тако и наставити, са бројним активностима које реализујемо. Велики број људи дао је допринос организовању вечерашњег скупа и захваљујем се свима. Циљ вечерашњег дружења, као и циљ рада и постојања Удружења је очување економских, културних, спортских и других веза са завичајем, Бирчем и Средњим Подрињем, са седам општина које територијално покривамо својим радом. То су Сребреница, Братунац, Милићи, Власеница, Шековићи, Осмаци и Зворник. Такође циљ нам је међусобно повезивање и јачање веза Републике Српске и Србије, а сви ви који сте вечерас присутни доприносите остваривању тог циља и зато вам се свима захваљујем“, истакао је Ашћерић.

Он је затим поздравио угледне званице међу којима су били син генерала Ратка Младића Дарко Младић, предсједник Савеза Срба из региона и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта, испред Представништва РС у Србији Борислав Максимовић, предсједник Борачке организације Бирчанске регије Милош Ступар, представници општинских борачких организација које територијално покрива Удружење, начелник општине Сребреница Младен Грујичић, начелник Општине Шековићи Момир Ристић, начелник општине Милићи Момир Лазаревић, начелник општине Братунац Неђо Млађеновић и бројни генерали и старјешине Војске Републике Српске и Србије као и Министарства унутрашњих послова, и многи други.

У улози водитеља програма била је секретарка Удружења Весна Вуковић која је присутне упознала са активностима Удружења у протеклој години.

„Група од четрдесеторо деце из Бирча, из општина Шековићи, Осмаци, Братунац и Зворник учествовала је у Омладинским камповима у Апатинској Бањи Јунаковић под називом САБОР 2018, као и у кампу „Лепенка“ на Фрушкој Гори. За реализацију овог пројекта посебно се захваљујемо организаторима кампа Удружењу ратних ветерана српских земаља од 1990-1999 „ПАТРИОТСКИ ФРОНТ“ што су нам омогућили учешће. Одржан је Меморијални спортски турнир под називом „АВРАМ 2018“ у Старим Бановцима на коме је било више од 100 учесника, а своје екипе су послале скоро све општине из Бирча. Из године у годину ширимо мрежу контаката, повезујемо се и помажемо једни другима, што је најважније “, навела је Вуковић.

Народни посланик Миодраг Линта поздравио је присутне земљаке у име Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије и посебно похвалио рад Завичајног удружења Бирач Дрина које успјешно реализује бројне активности са циљем јачања културних, спортских, пословних и свих других веза Србије и Републике Српске и афирмација свега позитивног из завичаја.

„Недавно смо обиљежили 27 година од доношења првог Устава Републике Српске, што је један од темеља наше РС, захваљујући политичарима тог времена, са Радованом Караџићем на челу. Непроцењива је улога и Војске РС у очувању РС на челу са легендарним командантом Ратком Младићем. Та војска је поштовала све међународне прописе, часно се борила за свој народ и у тој борби није чинила ратне злочине. Регија Бирач и српски народ тог краја доживио је стравична страдања у Првом, геноцид у Другом Свјетском рату, етничко чишћење деведесетих година… Упркос томе српски народ је опстао на том подручју, регија Бирач је данас српска регија и то ће заувјек и остати“, поручио је Линта.

Присутнима се обратио и начелник општине Братунац, Неђо Млађеновић, који је први пут ове године присуствовао скупу.

„Задовољство ми је што сам овде, и искористићу прилику да позовем Удружење да сарадњу подигнемо на виши ниво и сви се удружимо да помогнемо развој наше регије које је једна од најразвијених у Републици Српској“, навео је Млађеновић.

Овом приликом Управни одбор Удружења додјелио је захвалнице онима који су допринијели успјешном раду Удружења у протеклом периоду. Осим бројним привредницима, спонзорима и другим донаторима, захвалница је додјељена и КУД- у „Свети Ђорђе“ и Удружењу ратних ветерана српских земаља од 1990-1999 „ПАТРИОТСКИ ФРОНТ“.

Свој допринос организацији шесте завичајне вечери Бирчака, осим предсједника Драге Ашћерића, потпредсједника Цвијетинa Ђукановићa и секретара Весне Вуковић, дали су и други чланови Управног и Надзорног одбора: Раденко Ђукановић, Брано Делић,Цвјетко Ашћерић, Тања Јанковић, Анђелко Делић, Свезозар Андрић, Бошко Ђуричић, Саво Цвијетиновић, Игор Деспотовић,Миро Ашћерић ,Миленко Кулић, као и остали чланови, пријатељи и донатори Удружења.

Организацију Завичајне вечери Бирач Дрина помогли су: “Qvattro Company”, “EnergoDragon”, Trgovinski lanac marketi “Venera”, “Invest- Inzenjering”, “Fenix- igma”, “EnergoGlobal”, “Elsa System”, Kolači “Andjelčić”, СТР “3M”, “Tegomont”, општина Сребреница, аутопревозник Цвјетко Ашћерић, “Drink Store”, “Fero Promet 014”, “NS Bomi”, “M.G. Chauss Promet”,“Rim Group“, „Alarm Elektronik“, Тања Јанковић, Миша Ђурић, Жарко Шормаз, Недељко Жепинић предузетник, “SB Kop”, “ASB Plus”, Печењара „Ледине“, ресторан „Узелац“, “Input”, “Tehnopapir”, Рашо Вучинић, Ивана Вуковић, Ресторан „Дрен”, Салон намјештаја “Isola Dibali”, Крзно „Томић“.

Организатори су и ове године приредили богату томболу. Као и сваке године било је много вриједних награда, а прва награда била је симболично комплет књига аутора Миленка Аврамовића, затим агрегат -фирма „Енерго Драгон“ , Телевизор – Аутопревозник Цвијетко Ашћерић, ваучер у износу од 25 000 дин. -маркети „Венера“, ваучер за седмодневни боравак за 2 особе у Будви – породица Ђукановић, лаптоп – општина Сребреница, мобилни телефон- општина Сребреница, салон намјештаја „Isola-Dibali“ поклонио је фотељу , два ваучера по 20 000 дин- маркети „Сунце“, телевизор – фирма „СБ Коп”, „BOSH“ Бушилица- фирма „Стридон“, два ваучера за вечеру (један за 2 особе, други за 4 особе)- ресторан „Дрен“, ваучер за вечеру за две особе – ресторан „Узелац“, ваучер за вечеру за две особе- печењара „Ледине“, печено прасе – Печењара „Ледине“, пакет ракије Клековаче- „ББ Клековача“ из Бајине Баште, пакет љуте Дринске ракије- фирма „MG Chaus“, два пакета слаткиша- фирма „НС Боми“, пакет слаткиша од 20 кг- фирма „РиМ Гроуп“, ваучер за 1 ноћење за два особе у лукс апартману у Београду- Рашо Вучинић, ваучер металне полице- фирма „Инпут“, печено прасе- Цвијетин Ђукановић, печено Јагње- Миша Ђурућ, Аларм Електроник поклонио је две награде- GPRS уређај за праћење возила и бежичну WI- FI камеру за видео надзор, сет женске кожне рукавице, шубара, ешарпа и мушка капа- поклонио је Зоран Томић.

За добру атмосферу био је задужен оркестар Андрије Куте Јовановића, а посебно су Бирчаке и њихове пријатељена ноге подигли хитови звијезде вечери Баје Малог Книнџе.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар