Скуп „За Републику Српску“; Пуна подршка институцијама

У Бањалуци је у парку „Младен Стојановић“ одржан скуп „За Републику Српску“, који је организовало више удружења ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата.

Војска Републике Српске створила је Републику Српску и њене институције у крвавом рату у коме је животе дало више од 30.000 најбољих синова и зато и Република Српска и њене институције морају да буду сачуване и одбрањене од оних који их интензивно нападају, поручују представници борачких организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

19.30 – Предсједник Удружења Ветерани Републике Српске Душко Вукотић изјавио да је потребно да борци који су стварали Српску јасно покажу јединство.

– Јако је битно да очувамо пут српског војника и српског полицајца – поручио је Вукотић  и додао да је порука оног скупа – смијенити Лукача.

Вукотић је упутио два питање и српском члану Предсједништва БиХ  – Хоћемо ли остати војно неутрални и да ли ће Лукач остати на челу полиције.

19.00 – Предсједник Источне алтернативе Војин Павловић истакао је да српски народ треба да се поноси што има министра Лукача.

18.55 – Бранислав Окука предсједник удружења Част отаџбине рекао је да је Српска животни резултат генерација које су је створиле.

– Српска је створена је против жеље скоро читавог свијета – рекао је Окука и додао да траже поштовање за сваку проливену крв. Навео је да је јасно зашто је министар унутрашњих послова Драган Лукач мета.

– Нама је задатак да сачувамо институције Српске – поручио је Окука.

18.50 – Мајка погинулог борца Јасна Живков поручила је окупљенима да свака од њих добро зна за шта су гинули њигову синови.

– Ја вас поздрављам у име 30.000 породица српских бораца у име мајки и свих оних женица које су изгубиле своје мужеве и синове, а и оне који су расли претходних година уз њене институције – истакла је Живкова.

18.45 – Предсједник Удружења ветерана Гарда Пантери Петар Цвјетиновић рекао је да су они једни од организатора скупа.

– Ми ћемо увијек овако реаговати и бранити институције које смо створили.

18.40 – Пуковник Цвијо Поповић је грађанима поручио да је прије 24 године завршен оружани сукоб, а да је рат настављен против Републике Српске из ФБиХ, Хрватске и запада.

– Морамо на своја покољења пренијети љубав према Српској и према онима који се боре за њу – рекао је он.

18.20 – Скуп је почео обраћањем команданта Друге крајишке бригаде Милорада Савића Чиче.

Он је на скупу „За Републику Српску“, поручио да су вечерас овдје да подрже Републику Српску и њене институције које су у рату сачуване и одбрањене.

– Српска је створена вољом српског народа. Да нисмо вечерас овдје, изневјерили бисмо своје задатке и циљеве -рекао је Чича.

Савић је рекао да је на сцени специјални рат против Републике Српске и да се виде ментори који желе да руше њене институција. Он је рекао да саборци неће дозволити каљање угледа Драгана Лукача.

——

Скупу присуствују предсједница Републике Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, лидер СП-а Петар Ђокић, предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић, лидер НДП-а Драган Чавић, те чланови странака које чине владајућу коалицију, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата…

Учесници скупа носе заставе Републике Српске и Србије.

Предсједник Удружења „Ветерани Републике Српске“ Душко Вукотић изјавио је јуче да је због покушаја недавног урушавања институције Народне скупштине потребно да борци који су стварали Српску дођу на скуп и јасно покажу јединство.

Окупљање је заказано након инцидената, на сједници Народне скупштине, на којој је разматран Програм реформи БиХ.

Истовремено у парку се одржава и протест опозиције.

Полицијска управа Бањалука није забранила одржавање ниједног од пријављених јавних скупова, а полицијски службеници извршавају обезбјеђење у складу са својим овлаштењима, саопштено је раније из ове управе.

Текст преузет са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар