АКТУЕЛНО:

СЛАВЕ УСТАШЕ, СРБИЈУ НАПАДАЈУ ЗБОГ МУРАЛА: Званичници у Београду о писму осам европарламентараца и њиховом „сољењу памети“

ОГЛАШАВА се Тонино Пицула, из Хрватске, која има на десетине мурала осуђених ратних злочинаца по целој земљи, као и улице које носе име Милe Будака, нацистичког злочинца, што само држава може да одлучи. Имају и споменике Миру Барeшићу, првоснажно осуђеном терористи, убици југословенског дипломате. И то је чланица ЕУ која нама „соли памет“ око нечега у шта се држава не меша, осим што спречава да дође до туче. Све је засновано на лажима и мисле да ће неко да се уплаши. Боље да ме нема, него да будем понизни потрчко Пицуле и Виоле фон Крамон, који немају други посао него да мрзе Србију и да лажу сваког дана.

Тако је у четвртак председник Србије Александар Вучић прокоментарисао писмо осам посланика Европског парламента, а у коме тврде да је у Београду било „заштите мурала Ратку Младићу“. Они све виде као доказ да „српске власти и највиши званичници не поштују међународну правду и њене пресуде, као ни жртве југословенских ратова“. Међу потписницима су и известилац за тзв. Косово, отворена приштинска лобисткиња Виола фон Крамон, као и хрватски европосланик Тонино Пуцула, „чувен“ по томе што не пропушта прилику да подмеће клипове нашој земљи.

Новог писанија, међутим, нема на званичном сајту Европског парламента, а према нашим сазнањима Фон Крамонову, Пицулу и остале потписнике одбиле се и неке њихове колеге. Незванично, иза оваквог текста, између осталих, није хтео да стане ни специјални известилац за Србију Владимир Билчик.

Злонамерним тумачењем дешавања у Београду око мурала Младићу на зиду једне зграде у Његошевој улици, осморо посланика покушало је да „изгради“ случај како би Србији спочитали кршење „европских принципа“. Објашњења надлежних – да је полиција само штитила јавни ред и мир – намерно игноришу.

– Потпуно је неприхватљиво да земља кандидат за чланство у ЕУ распореди своју полицију како би заштитила мурал осуђеном ратном злочинцу, који је директно одговоран за злочине и масовна убиства у Сребреници и око ње, у јулу 1995, чиме је директно допринела поновној трауматизацији жртава – наводи се у писму објављеном на сајту Фон Крамонове, у којем се српске власти позивају да „престану да негирају геноцид у Сребреници и величају осуђене ратне злочинце“.

Према речима министра полиције и лидера ПС Александра Вулина, посланици ЕП се у својим земљама питају мало, али желе да их у Србији питају за све:

– Што су безначајнији у својим земљама, то би хтели да буду значајнији у Србији. Нису се сетили европарламентарци да се огласе када су осуђеном убици Срба Бранимиру Главашу у Хрватској вратили чинове и ордење, али се оглашавају када полиција Србије спречава сукобе између грађана Србије. Да Виола фон Крамон није шиптарски лобиста, сетила би се да пита ко је побио сведоке током суђења Харадинају или зашто нико није одговарао за стрељање српске деце у Гораждевцу и не би нападала Србију зато што чува ред и мир на својим улицама. Полиција Србије није чувала мурал, али јесте чувала јавни ред и мир, и није допустила да се Пицула и друштво наслађују сликама крвавих српских глава на улицама Београда.

Говорећи о паралелним покушајима да се Србији у домаћим и регионалним медијима припише фашизам, председник Вучић је изјавио да то не разуме, и додао да се највише неистина о својој земљи чује управо одавде.

– Да ли сте видели како су лагали да је Вулин положио цвет испред мурала (Ратку Младићу)? Нема шта нису спремни да слажу, у домаћим и у регионалним медијима. А цвет је оставио старији брачни пар у пролазу. Али, кад људи воле да лажу, то нема више никаквог смисла.

Шеф државе подсетио је и да су га пре 10 дана представили као некога ко је шутирао заробљенике у месту у којем никада није био, а када су они који су то објавили схватили да су се преварили – ништа се није десило:

– Кога брига, лагали смо два дана, идемо са новом лажи… Тако је и са овим. Прво су рекли да полиција штити зидове, а полиција штитила њих да не добију батине, и привела неколико младића који су желели обрачун са њима. Полиција се склонила после, прекречили су мурал, једни, други, то више нема везе са полицијом.

На питање да ли ће они који српском народу приписују фашизам, подићи глас због Срба на КиМ, Вучић је иронично одговорио:

– Хоће, већ сутра. Иду прво да окрече таблу Аћифу ефендији, коју нису девет година, а сутра ће онда то да ураде.

ЈЕСМО ЛИ ШТИТИЛИ ПРЕЛИЋА ОД АИДЕ?
УХАПСИЛИ смо и привели више оних који су били присталице мурала него оних који су били против њега. Да будемо поштени, замислите да није било полиције, мислите ли да би Аида Ћоровић, девојка која је била са њом и оних 100 људи који су се окупили око њих, добро прошли да су остали на милост и немилост навијачима и десничарима? Мислите ли да смо штитили Прелића од Ћоровићеве? Сачували смо им главе. Вучић им је сачувао главе – навео је Вулин.

ВЕСНУ БАШ БРИГА ЗА ЈАСЕНОВАЦ
ВУЧИЋ је изјавио да поштује све жртве и да је веома поносан што је предложио да се део обале између два моста на Сави назове по јасеновачким жртвама. Он је то рекао коментаришући изјаву Весне Пешић да је „изједначио јасеновачке са сребреничким жртвама“:

– Да идем сад у историју да објашњавам, нема много смисла.

Истакао је да сребреничке жртве није никада ниподаштавао, и додао да Србија до сада није имала ниједну улицу, или слично, која би носила назив по јасеновачким жртвама. Оне који га због тога оптужују, Вучић је назвао поданицима и послушницима разних из региона и иностранства које баш брига за најстрашније злочине и проливену крв наших сународника.

СТАВОВИ И АКЦИЈЕ ПИЦУЛЕ ПРОТИВ НАШЕ ЗЕМЉЕ
* СРБИЈА не може бити амнестирана. ЕП прати једну врсту притиска на Црну Гору која је наравно режирана од стране Београда.

* УВРЕДЕ, застрашивање и блаћење политичких противника, којима се служе народни посланици у пленуму представљају кршење демократске праксе и фундаменталних демократских вредности, написао је у амандману на извештај ЕП о Србији, који је поднео са Тањом Фајон (Словенија), Андреасом Шидером (Аустрија) и Деметрисом Пападакисом (Кипар).

* СРБИЈА дестабилизује Балкан, па јој треба посветити пажњу.

* ОД шефа европске дипломатије Ђозепа Бореља и тзв. високог представника у БиХ Кристијана Шмита захтевао је да коначно реагују и зауставе Милорада Додика.

* КРИВАЦ за тензије и лоше стање у БиХ је Србија.

* ТЕШКО могу да замислим да ће Србија успешно да заврши преговоре о чланству. Несхватљиво је да полиција земље кандидата чува мурал Младићу.

novosti.rs/ИСКРА
Нема коментара

Напишите коментар