Подржати враћање надлежности и осигурати српско јединство

Ситуација на глобалној геополитичкој сцени се мијења, ништа није исто као 90-тих година, нема више једнополарног свијета, а јачање односа Србије и Српске са Русијом и Кином, показује да Срби више нису без подршке у свијету – поручено је са трибине „Србија и Српска у промијењеним околностима“, коју је организовало Српско просвјетно-културно друштво „Просвјета“ Београд, уз подршку Представништва Српске у Србији.

 

Политичку битку за враћање надлежности Републици Српској требало би да подрже и неке опозиционе странке које сматрају да је је ријеч о наводном авантуризму српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, а у ствари је у интересу Српске и српског народа, навео је социолог Слободан Антонић.

– Главни добитак може бити успостављање једне стабилности и равнотеже која ће бити много већи гарант мира него што је сада. Стално имамо неке конфликтне сукобе и уколико би се неке ствари рашчистиле, у смислу да се врате одређена рјешења из изворног Дејтона, што би било у интересу Републике Српске и српског народа у БиХ, онда би се смањила зона конфликта који се стално шири и у којем видимо да се од 2000. године успостављају само нови захтјеви – рекао је Антонић.

Чврст став у одбрани српских интереса Српске и Србије, али и добри односи са Кином и Русијом почињу у свијету да се уважавају, сматра шеф Представништва Српске у Београду Млађен Цицовић. Каже да то показују и посљедњи разговори Додика и специјалног изасланика америчког предсједника Габријела Ескобара, као и сједница Савјета безбједности гдје је подржан мандат ЕУФОР-а, а ОХР није ни поменут, нити је Кристијан Шмит добио ријеч.

– Све то не значи да ће престати двоструки стандарди западне политике и силе, као ни нови покушаји правног насиља над Бих и Српском, али значи да се то више неће моћи упаковати у приче о тобожњим реформама и демократизацји друштва и слободи, која би у суштини била само послушно испуњавање њихових налога – истиче Цицовић.

У одбрани својих интереса и права Српска има Устав БиХ и Дејтонски споразум како би се зауставило потпуно развлашћивање Српске и вратиле надлежности, сматра организатор трибине Милимир Мучибабић, предсједник друштва „Просвјета“ Београд.

– Тренутна ситуација у БиХ посљедица је кризе коју је изазвала међународна заједница посредством високих представника и бошњачко преузимање правних институциј , а све што ради власт у Републици Српској у ствари је реакција и одговор на оно што се намеће – наглашава Мучибабић.

Свједоци смо да се свијет глобално и политички мијења, а ефекте тих промјена требало би да искористимо на најбољи начин за будућност и развој српске нације, указује историчар Чедомир Антић. Подсјећа да је потребно дефинисати нову националну и културну стратегију српског народа.

– Ми морамо да ставимо до знања свим нашим сусједима и великим силама да смо ми једно и да ћемо, ако треба, сви заједно страдати да очувамо јединство српских земаља. Мени је жао што није било снаге и моћи и подршке да то урадимо и 1995. године у Крајини – каже Антић.

Учесници трибине апеловали су на свесрпско јединство Српске и Србије, као и јединство политичких партија у Српској како би се ојачала дејтонска права и вратиле одузете надлежности.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар