Случај притвора Капетана Драгана и даље пред Комитетом УН

Драган Васиљковић познатији као Капетан Драган поднио је Комитету УН за људска права представку против Аустралије и Хрватске због нелегалности притвора и екстрадиције, али двије државе још увијек нису одговориле на представку, иако су то биле дужне да учине у року од шест мјесеци.

О овој чињеници, послије више од три године, Васиљковићевог пуномоћника Горана Цветића обавијестио је министар спољнљних послова Србије Ивица Дачић на састанку у министарству, саопштила је у уторак Цветићева канцеларија.

По правилима процедуре Комитета УН за људска права, државе против којих је поднесена представка имају рок од шест мјесеци да одговоре на представку, а затим одбрана има право на два мјесеца за свој одговор.

Васиљковићев пуномоћник позвао је УН Комитет за људска права да у најскорије вријеме донесе усвајајућу одлуку у предмету Васиљковића, тако да његово вишегодишње малтретирање по аустралијским и хрватским затворима буде прекинуто.

Васиљковић у Хрватској издржава казну од 13 и по година затвора због наводних ратних злочина, а казна му истиче у марту 2020. године.

Претходно је годинама био у екстрадиционим притвору у Аустралији, а онда је изручен Хрватској ради суђења.

Текст преузет са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар