АКТУЕЛНО:

Одржана трибина поводом годишњице оснивања Републике Српске Крајине

У Вуковој задужбини 14.12.  је одржана трибина поводом оснивања Републике Српске Крајине. Трибину су организовале Влада Републике Српске Крајине у егзилу и Културна заједница Крајине на челу са Жељком Кукићем.

Минутом ћутања одата је почаст свим умрлима и погинулим Крајишницима.

Др Сокол Соколовић представник Српске краљевске академије науке и умјетности први се обратио и навео да има велику трему, иако предаје на многим универзитета.

– Обраћам се умним људима српскога рода, обраћам се онима који знају, што ријетко ко зна. То је духовна вертикала, која почиње од недаћа, мука, протјеривања са огњишта до тога да главу никада Крајишник не сагиње. Иде напријед и пред митраљез, и пред муку и пред несташицу – рекао је Соколовић и додао да су Крајишници дио квалитетније и гордијег дијела српског рода.

Прeдсједник Вукове задужбине  др Миодраг Матицки навео је како Задужбина има изузетну сарадњу са КЗК.

– Крајишници увијек сте добродошли у Задужбини. Ако имате књигу да представите, ово је наша српска културна установа. С правом сам у предговору Данице која је у штампи ставио у наслов Даница као национално упориште – рекао је Матицки.

Проф. др Душан Бањац говорио је о томе шта је претходило оснивању РСК, па на рају и њеном распадању.

– Грађанско-вјерски рат у Хрватској и БиХ што се тиче унутрашњих односа директно је повезан са одлукама Другог засједања АВНОЈ-а у Јајцу. Срби су у новој Југославији маргинализовани, иако су били носиоци антифашизма – рекао је Бањац.

Српска Крајина се нашла прва на удару у реализацији стартегија против Срба.

– Рат преко посредника у БиХ није дао резултате јер се десило да свако ратује против свакога. Савез Туђмана и Изетбеговића на почетку рата пропао је, па су Хрвати и Бошњаци међусобно заратили.  Клинтонови изасланици који су надгледали БиХ, а задњи је био Весли Кларк сазнали су да је Србе немогуће побиједити у условима гдје свако ратује против свакога. Клинтон да не би САД укључио у рат Туђману и Алији предлаже уједињење у борби против Срба и стварање Федерације БиХ. То је подразумијевало укидање Херцег Босне, а за узврат Америка ће помоћи Хрватској да уништи РСК и протјера Србе из Хрватске – рекао је Бањац.

Туђман и његомвминистар Гојко Шушак тешко су прихватили жртвовање Херцег Босне, али то је био услов да се створи Војска БиХ као једнствена сила у борби против Срба. Гдје су Њемачка и Ватикан здушно помагали стварање Федерације БиХ са циљем заједничке борбе против Срба.

– Када је пало Грахово почиње гранатирање Книна. Са тим су створени услови за протјеривање српског народа Крајине и уништавање РСК. Крајина је опљачкана , спаљена , остала је пуста.

Миле Дакић се осврно на прву Владу Крајине, Владу Милана Бабића и 12 министара који су били како Дакић наводи само на папиру министри. Дакић је навео неке од разлога распада Републике Српске Крајине, од неслагања политичког врха, односно Бабића и Мартића, до Венсовог плана који он назива великом грешком за Србе. Затим Дакић наводи и често контактирање Крајишких политичара из врха власти са опозицијом у Србији, а лош однос са Слободаном Милошевићем.

– Најгора варијанта је била рат. Требало га је одлагати. Политички дрско смо план Z4 oдбили. Мислим да је то било штетnо и аполитично. Сигуран сам да би га Хрвати одбили, и тада би Срби били на бољој позицији у односу на међународну заједницу – наводи Дакић.

Предсједник Владе Републике Српске Крајине Ратко Личина је написао дјело Република Српска Крајина – државни документи у 10 томова.

– Мој мотив за израду ових књига је био да често имамо ситуације да пишемо о дешавањима у Крајини на осонову сјећања, ја се радије ослањам на документе.

У књигама се може наћи како је настала РСК, формирање СДС, писмо Рашковића Туђману, резултати првих избора за Сабор, писмо Дакића Раселовом суду, нижу се 1991, 1992, 1993, 1994, 1995. и на крају избјеглиштво.

Никола Жутић је говорио о предисторији свега што се дешавало Србима у Републици Српској Крајини.

– Не треба заборавити да је 90 посто српских политичара било Масони. То што се десило Југославији то је била неминовност.

Жутић је говорио о Илирском заводу Светог Јеронима и стварању хрватства у другој половини 19. вијека и током 20 вијека.

– Ревизија историјских фалсификата и даље се млитаво одвија. Српска историографија није разоткрила суштину илирске идеје, илиризма у историјским дешавањима од 15. до 20. вијека.  У својој књизи Илирски завод Светог Јеронима од прозелитског института до хрватских пацовских канала 1453–1957. кроз историјску вертикалу нововјековне историје изношена је реконструкција национално-вјерских манифестација на балканским просторима преко утицаја Ватикана и његове кључне српске римокатоличке васпитно-образовне установе Илирског завода Светог Јеронима у Риму. Он је у својој вјерској идеолошкој основи брзо вршио мисионарски задатак на српским просторима – рекао је Жутић.

Генерал мајор Војске РСК Милисав Секулић је говорио о губицима у Републици Српској Крајини, односно о броју погинулих, рањених, повријеђених, несталих, заробљених, дезертера, теже обољели или умрли природном смрћу у јединицама, или они који су одбили да учествују у борбама.

 

Жељко Кукић је прочитао ауторску пјесму Стидите се, Вида Зец је отпјевала Ој, Крајино, а Никола Ђапић је уз гусле казивао двије пјесме.

На самом крају се присутнима представила и Милена Северовић која је рат провела на хрватској страни од 1994–1997. била је под испитивањем хрватске тајне полиције и спасио ју ј Милорад Пуповац и проф др. Слободан Узелац.

– Када је била хрватска акција Бљесак ја сам иза закључаних врата у Коривници написала пјесму Јасеновац – рекла је и овом приликом прочитала поменуту пјесму.

Присутни су били и  Слободан Јарчевић, пуковник у пензији и, проф др. Мирко Томасовић,  предсједник Развојне академије Србије Алек Рачић, предсједник Владе Републиек Српске др Саша Граовац и делегација Удружења Крајишника из Старе Пазове.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар