У Ковачици, у организацији удружења „Завичај“, одржано је 3. Крајишко посијело

 

ДРУЖЕЊЕ КОЈЕ ПРЕРАСТА У ТРАДИЦИЈУ


„Завичај“, удружење Крајишника општине Ковачица, је једно од млађих удружења ове врсте у Србији. Броји преко 350 чланова, углавном из Црепаје, Идвора, Уздина, Дебељаче, Путникова, Самоша, као и самог општинског сједишта, прије непуних мјесец дана прославило је свој трећи рођендан. У сарадњи са Комесаријатом за избјеглице и миграције, општинским властима, Српском православном црквом, до сада је реализовало низ акција, од додјеле грађевинског материјала, откупа сеоских домаћинстава, обиљежавања злочиначке акције „Олуја“, до подјеле новогодишњих дјечијих пакетића. Ове године откупљено је осам сеоских домаћинстава, а како су на дружењу рекли представници општине Ковачица, и за наредну годину биће издвојена одређена средства за локалну интеграцију.

У уводном говору, Дамјан Пенић предсједник удружења, поздравио је присутне, захвалио се свима који су помогли у реализацији и организацији ове вечери, гостима који су се одазвали позиву и пожелио им пријатно вече.

 

ЧОВЈЕК ЈЕ БОГАТ ОНОЛИКО КОЛИКО ИМА ПРИЈАТЕЉА


Агилни предсједник Пенић, са својим сарадницима, осим чланова „ Завичаја“, окупио је велики број представника локалних удружења, општинских власти, Завичајног удружења „Банијаца“ са сједиштем у Београду, свештеника Веселина Тодоровића, Милу Шапића, предсједника Коалиције удружења избјеглица, предсједника Савеза Срба из региона и Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, Миодрага Линту.

У симпатичном тону присутнима се обратила Зузана Јонаш, предсједница Удружења жена Ковачица.

Јонаш је истакла да је ова непрофитна друштвено-хуманитарна организација, основана давне 1920. године и да ће кроз неки дан обиљежити сто година постојања, што у будућности жели и удружењу „Завичај“. Удружење жена Ковачица окупља чланице које се баве производњом традиционалних ручних радова и осавремењених рукотворина, чувају народне ношње и обичаје, спремају старинска јела, а све у циљу очувања словачког идентитета у Ковачици, истакла је Зузана Јонаш, поздрављајући домаћина и његове госте.

У име Оштинског удружења пензионера општине Ковачица, присутне је поздравио његов предсједник Јано Корењ.

„Наше удружење од оснивања „Завичаја“ има сјајну сарадњу са овим људима, од предсједника Пенића, мог некадашњег колеге из Министарства унутрашњих послова. Помажемо се међусобно, а покушао сам дио својих искустава, како се удружење води, пренијети на млађег колегу и сигуран сам, видећи колико вас вечерас овдје има, да то иде правим путем“, рекао је Корењ, упутивши честитке свим присутним поводом предстојећих празника.

Домаћине и њихове госте поздравио је и Мартин Хрћан, секретар МЗ Ковачица који је, према ријечима Пенића, од оснивачких дана помагао удружењу „Завичај“ да стане на ноге.

„Рачунајте и даље да ће Мјесна заједница Ковачица, а и ја лично увијек бити ту да вам помогнемо како би ваше удружење што боље функционисало, да напредује, да организујемо пуно оваквих посијела“, рекао је, између осталог, Хрћан пожеливши свима да ово вече проведу у весељу и добром памћењу.

Мирослав Ковјанић, предсједник Завичајног удружења Банијаца, пријатеља и потомака Баније – Београд, захвалио се на позиву, поздравио све присутне, посебно поздрављајући предсједника удружења Дамјана Пенића.

„Од срца вам желим што више оваквих дружења, ширите на овакав начин ваша пријатељства, јер човјек је богат колико има пријатеља“, био је кратак Ковјанић, додајући да се нада да ће сви са овог дружења понијети лијепе успомене.

 

ОПШТИНА КОВАЧИЦА ЋЕ БУЏЕТСКИМ СРЕДСТВИМА ПОДРЖАТИ ИНТЕГРАЦИЈУ ИЗБЈЕГЛИХ И РАСЕЉЕНИХ


Затим су домаћине поздравиле представнице општинских власти Ковачице. Невена Глигорић, савјетница за медије у општини Ковачица, рекла је да је свог првог дана на послу срела Дамјана Пенића који јој је тада почео причу о активностима и плановима удружења.

„Желим вам, прије свега, да будете јединствени, да радите заједно и да будете снажни онолико колико и остала ковачичка удружења, а за вас ће такође, у тој породици, свакако бити мјеста“, рекла је Невена Глигорић, додајући, када их све овако види да јој је заиста „пуно срце“.

Помоћница предсједника општине Ковачица Слађана Бекић, као што то и ред налаже, осим у своје, присутне је поздравила, и у име предсједника општине Милана Гарашевића.

„Драго ми је што Крајишко посијело постаје традиционална манифестација и подржаваћемо је као и остале ваше акције, као што је, на примјер, подјела пакетића за дјецу Крајишника. Наша општина је ту и да помогне у трајном збрињавању избјеглих и расељених лица. Ми смо 2017. године донијели акциони план како бисмо могли да конкуришемо за пројекте Комесаријата за избјеглице и миграције, исте године смо конкурисали, па је десет породица добило пакете грађевинског материјала. Ове године је био централизовани конкурс за откуп сеоских домаћинстава и сигурна сам да ћемо наставити ову сарадњу. Наредне године биће предвиђена средства у буџету и надам се да ћемо заједно са Комесаријатом за избјеглице и миграције наставити да помажемо и омогућимо вам грађевински материјал пошто је то једна од највећих потреба коју су грађани исказали“, изнијела је Слађана Бекић планове локалне заједнице када је интеграција у питању.

Представљајући Зорана Саванова, замјеника предсједника Скупштине општине Ковачица, Дамјан Пенић је рекао да је он са Крајишницима био и док су се они налазили на својим огњиштима, а да његова помоћ није изостала ни када су прогнани на ове просторе. Саванов је, у уводној ријечи, поздравио све присутне и Крајишницима се обратио са много емоција:

„Хоћу да вас подсјетим на неколико ствари. Никада немојте заборавити ваша огњишта, никада немојте заборавити ко вас је отјерао са тог огњишта, ни ви, ни ваша дјеца, ни дјеца ваше дјеце. Немојте заборавити мајчину кољевку, немојте заборавити очево огњиште, кућни праг. Немојте заборавити како сте дошли овдје, немојте заборавити ни српство ни православље јер ће и српство и православље увијек живјети“, истакао је Саванов, пожеливши свима добро здравље, породичну срећу и лијеп провод током вечери.

 

ЗА ПРОГНАНА ЛИЦА У ОВЕ 24 ГОДИНЕ МОРАЛО СЕ УЧИНИТИ ВИШЕ


На почетку свог обраћања, Миодраг Линта, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије, замолио је присутне да великим аплаузом поздраве Републику Српску и Републику Српску Крајину коју, како је рекао, никада нећемо заборавити.

„Желим посебно да похвалим Удружење Крајишника општине Ковачица „Завичај“, на челу са Дамјаном Пенићем који заиста, у складу са својим могућностима, реализује низ активности чији циљ јесте помагање нашим људима на подручју ове општине и чији циљ јесте да се чува наша традиција, обичаји и култура. Управо овакве завичајне вечери су примјер како шаљемо поруке да нисмо заборавили свој завичај, да нисмо заборавили прошлост ни одакле смо дошли. Посебно желим да истакнем чињеницу да је општина Ковачица прави примјер складних и добрих међунационалних односа гдје заједно, уз међусобно уважавање и поштовање, живе и Срби, Словаци, Румуни, Роми и друге националне мањине и ја сам заиста поносан на ту чињеницу и вјерујем да само међусобно поштовање, само међусобно уважавање других нација и других вјера, води напретку и ове општине и наше државе и друштва“, рекао је Линта, у уводној ријечи.

Линта се осврнуо и на бржу и ефикаснију интеграцију проганих лица.

„Очекујем и тражим да Србија далеко брже и ефикасније помогне нашим људима који су још увијек подстанари, а који су прогнани из својих домова. Да помогне онима који још увијек нису ријешили кључно питање интеграције, питање становања. Мислим да се у претходном периоду то развијало веома споро, и да је било ту и јавашлука и низ неправилности. Очекујем, а ја сам то говорио и код предсејдника Вучића, да се упути једна снажна порука Комесаријату за избјеглице и миграције, да заједно са локалном самоуправом, у овом случају општином Ковачица, да коначно наши људи или ријеше своје стамбено питање кроз донирање грађевинског материјала, куповином сеоских кућа или изградњом станова. Недопустиво је да 24 године од завршетка рата још увијек имамо наших људи који су подстанари и нису своји на своме. Посебно желим истаћи  да никада не заборавите одакле сте, да сте поносни на своје српско име, да чувате свој српски језик, своје ћирилично писмо, да никад не заборавимо наше страдале сународнике у 20 вијеку. Морамо да чувамо своје обичаје, традицију, да то преносимо на нашу дјецу. Да се међусобно поштујемо, уважамо и помажемо. Да опраштамо једни другима, ако је било грешака и неспоразума између нас“, закључио је Линта, на крају свог говора, пожеливши свима присутнима срећне божићне и новогодишње празнике.

Дамјан Пенић се на крају још једнм захвалио свим гостима, Златимиру Живићу, власнику Графичко- пословног центра Београд на помоћи око израде календара, позивница и другог рекламног материјала неопходног за рад удружења, Сливка Јану, власнику Фото видео центра Ковачица, општинској телевизији, Српском колу, Жељку и Радојки Момчиловић који су донијели крајишке реквизите и Стефану Хорешу и особљу ресторана „Рујно вино“, на изузетној гостољубивости и гастрономским специјалитетима.

 

Пенић је завршајући званични дио програма свима пожелио да ова свечаност прође у добром расположењу, честитао предстојећу Нову годину и божићне празнике, пожеливши да буде још успјешнија од претходне и да свима присутнима донесе добро здравље и породично благостање.

Након тога почело је народно весеље испраћено одличним избором музике и пјесама групе Прелџије.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

 

Нема коментара

Напишите коментар