Служен помен за погинуле борце и цивиле са подручја Унке код Брода

У насељу Унка код Брода служен је помен борцима и цивилним, жртвама одбрамбено-отаџбинског рата, погинулим током одбране и ослобађања ове општине.

Помен је служен испред спомен-обиљежја погинулим борцима и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата са подручја мјесне заједнице Унка, погинулим борцима Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса и погинулим припадницима ВП 7036/4 Врање, који су погинули приликом одбране и ослобађања Брода.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је да је шест припадника Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске погинуло од 15. до 21. августа 1992. године у операцији за ослобођење Брода.

Он је подсјетио да је на простору бродске општине од маја до априла 1992. године погинуло 30 припадника Војне поште из Врања и отац младог војника који је дошао из Србије да потражи сина, јер тада нису имали никаквих вијести о њима.

Видић је рекао да је из насеља Унка погинуло седам бораца.

Прије парастоса, начелник општине Брод Илија Јовичић уприличио је пријем за госте из Сурдулице, родитеље погинулих припадника ЈНА и преживјеле војнике, актере догађаја из 1992. године.

Гости из Сурдулице посјетили су и спомен-собу Борачке организације Брод, гдје су разговарали са руководством Борачке организације.

Вијенце испред спомен-обиљежаја положиле су породице погинулих војника и цивилних жртава рата, начелник општине Брод Илија Јовичић, представници Борачке организације Брод, и друге делегације из Брода и Републике Српске.

Помен погинулим борцима организује се 18. августа, уочи празника Преображење Господње.

Организатори обиљежавања су општина Брод, општинска и мјесна Борачка организација и мјесна заједница Унка.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар