Смиља Тишма се расплакала: Морамо гласно да кажемо ко је жртва, а ко злочинац

Представници Организационог одбора митинга подршке „Смиљиној резолуцији о усташком геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ 1941-1945.“, позвали су Владу Србије да пре распуштања Скупштине, 15. фебруара, затражи седницу на којој би посланици изгласали ову резолуцију. Како су сугерисали, Влада то може да учини позивајући се на члан 48 Закона о Народној скупштини, који предвиђа заказивање ванредне седнице на њен захтев.

Смиља Тишма (92) је најстарији народни посланик, преживело дете логораш из Јасеновца. Тачније, како је сама истакла, прошла је кроз пет логора у НДХ. Иницијатор је и први потписник групе од 10 посланика који су, 7. децембра 2021, поднели предлог резолуције о усташком геноциду.

– Народ који не памти своју историју, осуђен је да одумре или се утопи у друге народе – рекла је Тишма на конференцији за новинаре, на којој се од узбуђења и расплакала.

– Србија би требало да донесе ову резолуцију. Не смемо да ћутимо, већ морамо гласно да кажемо ко је жртва, а ко злочинац. Са наше стране као да постоји нека апатија и повлачење, као да уважавамо све жртве осим својих. Донели смо Резолуцију о злочинима у Сребреници, а администрација ћути на предлог ове резолуције, коју жртве чекају пуних 80 година.

Предлог тог документа два пута се прошле године нашао пред посланицима, али није достигао потребан број гласова за усвајање, иако су окупљени бурним аплаузом поздравили обраћање Смиље Тишме. На то је подсетио и Гојко Рончевић (89), такође преживело дете логораш из Јастребарског и иницијатор припреме Предлога „Смиљине“ резолуције.

– Ово је централно питање опстанка српског народа да се не би наставило са „геноцидацијом Срба“. Нажалост, у Скупштини су резолуцију подржала само 44 посланика, па је остало једино да се активира члан 48 Закона. Подржимо последњи пробој логораша Јасеновца, да се не заборави.

Проф. др Миладин М. Шеварлић, председник Организационог одбора митинга подршке, изјавио је да је у НДХ убијено око милион Срба, од чега 74.000 деце, и нагласио је да ово није атак на Републику Хрватску, већ обавеза и Србије и Хрватске према невиним жртвама.

Преузето са: Банија онлајн
Нема коментара

Напишите коментар