Снажна порука из Аустрије: Косово* није суверена, већ неуспела држава

Челник Слободарске партије Аустрије (ФПО) Херберт Кикл каже да је чињеница да тзв. Косово више личи на неуспелу него на суверену државу, да је тамо и даље распоређена међународна војна мисија да одржи безбедност и спречи насиље, а да посебну забринутост изазивају организовани криминал и исламистичке мреже на Косову.

Упитан о изјавама његовог претходника на челу ФПО Хајнца Кристијана Штрахеа, како ће, уколико дође на чело земље, радити на повлачењу аустријског признања независности тзв. Косова и какав је његов став, Кикл је навео да му је познато да је шеф делегације ФПО у Европском парламенту Харалд Вилимски био у Београду у октобру 2021. и да је интензивно разговарао са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем.

– Дошло је до размене мишљења и са другим представницима владајућих партија СНС и СПС. Чињеница је да тзв. Косово више личи на „неуспелу државу“ него на суверену државу. Тамо је и даље распоређена међународна војна мисија да одржи безбедност и спречи насиље. Организовани криминал и исламистичке мреже на Косову изазивају посебну забринутост – рекао је Кикл.

На питање шта мисли о Србији, навео је да је важна европска држава са веома богатом историјом, која је одувек била везана за судбину Аустрије и да је Србија и данас важан део европске заједнице народа и фактор стабилности на Балкану.

Поводом улоге српских грађана у Аустрији, Кикл каже да је истина да у ФПО постоје чланови и функционери српског порекла и наводи да су се многи Срби настанили у Аустрији, добро се интегрисали и постали део аустријског друштва.

– По мом мишљењу, многи суграђани српског порекла имају веома здрав разум – карактеристику коју су многи западноевропски политичари изгубили – рекао је Кикл.

Упитан како оцењује окренутост Србије ка Русији и Кини, будући да је циљ званичног Београда чланство у ЕУ, Кикл каже да Срби заиста морају сами да одлуче о томе како ће обликовати односе са другим државама.

– Мој лични приступ спољној политици је да не треба да будете потпуно затворени за било коју другу земљу, нити да дозволите да вас преузму интереси друге земље. За Аустрију ми је увек била важна независна и неутрална спољна политика. Могу само препоручити такво позиционирање. Србија, такође, може да се осврне на традицију изградње мостова између Истока и Запада – рекао је он.

Кикл је, на питање шта је по његовом мишљењу најважнија ствар коју Србија треба да учини да би се убрзао њен пут ка ЕУ, рекао да српски народ мора слободно да одлучи да ли заиста жели да буде део Европске уније или не.

– У сваком случају, могао бих да замислим да ће Србија, ако жели да постане чланица ЕУ, пружити подршку против непожељних дешавања у Унији и повећати неопходан притисак за реформу – каже Кикл.

Извор: Новости (Република)

ИСКРА

Нема коментара

Напишите коментар