Споменик без одашиљача

Иако је обнова познатог споменика Војина Бакића на Великом Петровцу, највишем врху Петрове горе, у садашњој кризи још неизвјеснија него иначе, први корак у том смјеру ипак је учињен – са споменика су напокон уклоњени одашиљачи и репетитори. Поред споменика подигнут је нови антенски ступ на којем ће бити постављени скинути инструменти.

О чему се ради, „Портал Новости“ питао је подузеће Одашиљачи и везе (ОИВ) које је у стопостотном власништву државе. Ево што је одговорила Ида Балог из њиховог одјела за корпоративне комуникације и маркетинг.

‘Због потребе извођења конструктивне и грађевинске санације споменика на Петровој гори планиране од стране Министарства културе РХ, од стране ОИВ-а покренуто је измицање инфраструктуре. Затражени су сви концесионари, а међу њима и ОИВ, за премјештање своје опреме како би се објект споменика вратио у изворно стање. Са циљем даљњег задржавања квалитетног покривања на ширем подручју градова Војнић, Гвозд и Топуско, предвиђена је изградња новог објекта електроничке комуникацијске инфраструктуре Петрова гора (Велики Петровац). Нови ступ је рјешење које омогућује квалитетнији пријем ТВ сигнала, а у скорој будућности и сигнала мобилних оператора (ХТ, А1, Теле2) те неких радијских постаја’, наводи Балог. Додаје да је изграђен антенски ступ висине 65 метара и да су постављени контејнери за смјештај опреме. Уграђени су ДВБ-Т/Т2 одашиљачи, односно опрема за емитирање ТВ сигнала. Оно што преостаје је уградња опреме за мобилне мреже и радија. Уз то, планирана је уградња опреме Хрватске контроле зрачне пловидбе. ‘Објект је изграђен сукладно законској регулативи уз сугласност Министарства пољопривреде, а за емитирање ОИВ има потребне дозволе ХАКОМ-а’, истиче Ида Балог.

– Добро је што су скинути одашиљачи и што се креће у обнову тог споменика уз који су становници Кордуна, као и уз цијелу Петрову гору, изузетно емотивно везани – рекао је дожупан Карловачке жупаније Мирко Мартиновић.

Нема коментара

Напишите коментар