АКТУЕЛНО:

Положени вијенци на спомен-обиљежја у Градишци

На спомен-обиљежја погинулим борцима Народноослободилачког рата, жртвама фашистичког терора и погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату у Градишци данас су положени вијенци поводом обиљежавања 24. априла – Дана града и 75 година од ослобођења Градишке у Другом свјетском рату.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је да је 24. април један од најзначајнијих и најрадоснијих датума у историји града јер је донио слободу.

„Више од 15.000 жртава са подручја Градишке страдало је током Другог свјетског рата, што значи сваки четврти становник“, рекао је Аџић новинарима и подсјетио да је 5.000 бораца учествовало у рату, а више од 50 одсто њих је положило своје животе за слободу у којој грађани данас уживају.

Аџић је нагласио да су ослобођењем Градишке у Другом свјетском рату створени услови да Република Српска данас може да креира амбијент онакав какав њој одговара – да се развија и тежи ка просперитету.

Предсједник СУБНОР-а Градишка Никола Крагуљ рекао је да на подручју Градишке данас живи још шест учесника у Народноослободилачком рату, а задатак њихових потомака је да чувају и његују традицију према народоослободилачкој борби.

„Период Другог свјетског рата је најтежи период у историји Градишке јер је тада опустошена – и демографски и материјално“, истакао је Крагуљ и додао да та страдања не смију бити заборављена како се не би поновило све оно што је народ преживио прије 75 година.

Вијенце на спомен-обиљежја положиле су делегације Градског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата Градишка, града Градишка, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић, делегације Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила и Удружења ратних војних инвалида Градишка, као и представници политичких партија СНСД-а, Демоса и ДНС-а Градишка.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар