Споменко Гостић симбол слободе – сјећање на најмлађег одликованог борца ВРС

У Добоју је обиљежено 29 година од страдања Споменка Гостића, најмлађег одликованог борца Војске Републике Српске.

На данашњи дан 1993. године Гостић је погинуо у родом селу Јовићи на подручју федералне општине Маглај.

Иако је имао неколико прилика да напусти родни крај и побјегне од ратних страхота, петнаестогодишњи Споменко одлучио је да остане у родном селу Јовићи на Озрену и брани своје огњиште.

Након мајчине смрти и бакине погибије, придружио се Војсци Републике Српске. У почетку је био курир, а касније је развозио храну саборцима.

Гостић је сахрањен у мјесном гробљу Горњи Улишњак, а у порти Храма Рођења Пресвете Богородице у Добоју подигнута је биста с његовим ликом.

Свештеник Душко Недић рекао је да је данас одата захвалност Гостићу и свим малољетним жртвама страдалим у посљедњем, Србима наметнутом, одбрамбено-отаџбинском рату.

– Зашто су страдали? Зато што смо Срби православне вјере и хришћани. Зато су сви они који су животе положили за нашу вјеру и отаџбину заслужили и оставили нам у аманет да их никада не смијемо заборавити. Они су ствараоци Републике Српске и темељ на којем Српска стоји – рекао је Недић.

Замјеник градоначелника Добоја Славко Ковачевић рекао је да је Гостић симбол слободе и свих младих и невиних људи који су положили животе за Републику Српску.

Споменко Гостић је најмлађи погинули борац Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату. Одликован је Медаљом заслуга за народ.

О њему је снимљен четрдесетпетоминутни документарни филм „Споменко на вјечној стражи“ и написана књига „Споменко и Озрен“, чији је аутор Миле Савић.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар